Ταυτοχρόνως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στις χώρες της Ε.Ε.

Έρχεται η πρώτη έγκριση από τον ΕΜΑ.

Θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως»

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

Έγκριση ως τις 23 Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εκδώσει μια θετική ετυμηγορία για το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 στις 23 Δεκεμβρίου. «Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην αξιολόγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι θα υπάρχει έγκριση του εμβολίου από την Ε.Ε. πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας τον δρόμο για εμβολιασμούς πριν από το τέλος του έτους. Ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.