Οι τελευταίες εξελίξεις για το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού-Σε ποιες ομάδες θα δοθεί προτεραιότητα

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, νωρίτερα σήμερα, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξηγώντας μεταξύ άλλων και σε ποιες ομάδες πολιτών αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις».

Εχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Προτεραιότητα σε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τον υπουργό , η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.

Σημείωσε δε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη. «Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει κι άλλα εργαλεία για να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντός του Ιανουαρίου τα εμβόλια στη χώρα μας

Στο τελικό στάδιο έχουν μπει οι προετοιμασίες για την έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση για τον σχεδιασμό της έναρξης της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο