Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - 1,6 εκατ. θα εμβολιαστούν σε έναν μήνα, 5,5 έως τον Ιούλιο

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες Πέμτπη, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.

Οι πρώτες δόσεις υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στις αρχές του νέου έτους.  Ήδη ετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα και οι καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Έναν μήνα μετά, στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, όπου κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.5 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.

Ξεκινάμε με τα εμβόλια τριών εταιριών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η χώρα μας θα προμηθευτεί 590.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, 200.000 δόσεις της Moderna στα τέλη του Ιανουαρίου και 750.000 δόσεις εμβολίου της Astra Zeneca γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.

Και αυτές οι τρεις εταιρίες θα προμηθεύουν τη χώρα μας με λίγο μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων ανά μήνα. Υπάρχει ελπίδα για έγκριση και τέταρτου εμβολίου μέσα στον Μάρτιο, πιθανόν της Johnson and Johnson, ώστε να καταφέρει η χώρα μας να εμβολιάζει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να πετύχει την ανοσία της αγέλης, στην Ελλάδα:

Η χώρα μας θα παραλάβει τα πρώτα φορτία είτε στα τέλη Δεκεμβρίου είτε στις αρχές Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

Αν παραληφθούν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- ενδέχεται, εφόσον χρειαστεί, να δρομολογηθεί η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν εμβολιασμό μέσω SMS, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να εμβολιαστεί δημόσια κι έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να κινηθούν ανάλογα, ώστε δια του παραδείγματος να παρακινηθούν ακόμη και οι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί πολίτες.

Η ταχύτητα και η συμμετοχή θα είναι άλλωστε δύο σημαντικές πτυχές στην υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ώστε να χτιστεί με γρήγορους ρυθμούς ένας ικανός βαθμός ανοσίας στην κοινότητα και να περιοριστεί η δυνατότητα του ιού να διασπείρεται.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε καμπάνια εμβολιασμού κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ενώ έχουν πέσει ιδέες για την επιστράτευση αναγνωρίσιμων προσώπων με κοινωνικό εκτόπισμα, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές κλπ, προκειμένου να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι πολίτες.

Ανάλογες πρωτοβουλίες, άλλωστε,  είναι έτοιμη να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.