"Έφυγε" η Εσθήρ Κοέν: Ήταν η γηραιότερη που επέζησε από το κολαστήριο του Άουσβιτς (Video)

Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 96 ετών.

 Ήταν η γηραιότερη Ελληνίδα που είχε επιζήσει από το εφιαλτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, Άουσβιτς Μπιρκενάου. Ήταν η Εσθήρ Κοέν και έφυγε από την άγρια και μαζί συγκλονιστική ζωή, χθες Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020. 

esthir-koen-efyge-apo-ti-zoi-me-ena-megalo-giati0

Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η οποία εξέπνευσε σε ηλικία 96 ετών, δοκιμάστηκε σκληρά στα κολαστήρια των ναζί και ήταν μια ζωντανή μαρτυρία του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Ιωάννινα: Έφυγε από την ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς | Kozani Media

Αυτή η ηρωική γυναίκα κάποτε για κάποιους ήταν μόνο ένας αριθμός και  με αυτόν τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της, κατόρθωσε να κρατήσει την ψυχή της ψηλά και τη φωνή της δυνατή, ώστε να μιλάει πάντα για την ειρήνη, την ομόνοια, τη δικαιοσύνη, που θα έπρεπε να επικρατούν παντού και πάντα σε αυτόν τον κόσμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία μόλις στα 17 της χρόνια.

Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς μια πραγματική επίγεια κόλαση, προς την απόλυτη φρίκη που μόνον άνθρωποι σε απόλυτη πτώση, μπορούν να δημιουργήσουν και στον πιο άγριο θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέρφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς, με την ειρωνική φρικαλέα ναζιστική ρήση: “Η δουλειά ελευθερώνει”

Εσθήρ Κοέν: Ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ένα νέο Άουσβιτς… | Cat Is Art

Το Μάρτιο του 2014, η κα Κοέν συγκίνησε βαθιά την κοινή γνώμη, όταν στα Γιάννενα συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», του είπε η Εσθήρ Κόεν και ο Γερμανός Πρόεδρος φανερά συγκινημένος και μην μπορώντας να αρθρώσει λέξη, την έκλεισε στην αγκαλιά του.

Εσθήρ Κοέν: Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα που επέζησε από το Άουσβιτς

Η κηδεία της αξέχαστης Esther Choen, θα γίνει αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, από το  Εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων.

Σημείωση: Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είναι του Αλέξανδρου Αβραμίδη, από την εφημερίδα “Η Καθημερινή”