Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες

Η πίεση στο ΕΣΥ να συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500 ανθρώπους στη χώρα μας που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν τις επόμενες ημέρες και περίπου 250 από αυτούς θα εισαχθούν στις ΜΕΘ, υπογράμμισε η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού.

Όπως είπε, καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, ωστόσο ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας και η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί τις επόμενες 7-14 μέρες.

Είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε».

Ο μέσος όρος μολύνσεων από τον κορονοϊό βρίσκεται κοντά στις 2000, στην Αττική είναι κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600, ενώ ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων διαμορφώνεται στους 85 ημερησίως.

Αναφορικά τέλος με την άρση των περιοριστικών μέτρων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση, απότομη έξαρση των κρουσμάτων. «Όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, τόσο γρηγορότερα θα δούμε αναζωπύρωση» σημείωσε καταλήγοντας η καθηγήτρια παιδιατρικής.