Την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ ζήτησε ο Κ. Μπακογιάννης μετά τα σχόλια για διαδηλωτές «κατσαρίδες»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ζήτησε την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ από τη θέση της αντιδημάρχου, μετά το σχόλιό της για τους διαδηλωτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η Αλεξία Έβερτ, σχολιάζοντας ανάρτηση της δημοσιογράφου Πέπης Ραγκούση στο facebook, η οποία αναφερόταν στη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, χαρακτήρισε «κατσαρίδες και τρωκτικά» τους διαδηλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Μπακογιάννης τοποθετήθηκε σχετικά με το δημόσιο αυτό  σχόλιο της κυρίας  Έβερτ ως εξής:

Το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό

«Την Αλεξία Έβερτ τη σέβομαι και την αγαπώ. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, αξιοπρεπής και ηθικός. Το θέμα όμως δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό.

Με το ΚΚΕ μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος και η χθεσινή του κινητοποίηση, την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη χώρα και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ήταν απαράδεκτη πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Όσο και να διαφωνούμε οφείλουμε να συνυπάρχουμε

Σε μια Δημοκρατία ωστόσο, όσο και αν διαφωνούμε, οφείλουμε να συνυπάρχουμε. Ιδιαίτερα όταν καλούμαστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε μια πανδημία. Ασφαλώς οι αντιθέσεις, ακόμα και οι πολιτικές συγκρούσεις, δεν είναι μόνο αναγκαίες αλλά και θεμιτές.

Διεξάγονται όμως, όσο σκληρά κι αν χρειαστεί, επί προγραμμάτων, θέσεων και ιδεών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν χαρακτηρισμοί που δεν χωρούν στην πολιτική αντίληψη αυτής της δημοτικής αρχής.

Ζήτησα από την Αλεξία Έβερτ την παραίτησή της και την ευχαρίστησα για τη σημαντική της προσφορά από τη θέση της Αντιδημάρχου. Η ίδια μου εξέφρασε την επιθυμία της να παραιτηθεί και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου».

Το επίμαχο σχόλιο της Αλεξίας Έβερτ

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ

Σημειώνεται ότι τόσο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, όσο και η «Ανοιχτή Πόλη», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ζητήσει την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ.

Ν. Σοφιανός: Aυτονόητο το αίτημα του ΚΚΕ για άμεση παραίτηση της συγκεκριμένης αντιδημάρχου

«Η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Αλεξία Έβερτ, με κατάπτυστες δηλώσεις, χαρακτήρισε “κατσαρίδες” και “τρωκτικά” τα μέλη του ΚΚΕ που διαδήλωσαν χθες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δείχνουν το ήθος και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχουν επιλέξει ορισμένοι από τον χώρο της ΝΔ. Μετά από αυτές τις άθλιες δηλώσεις είναι αυτονόητο το αίτημα των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για άμεση παραίτηση της συγκεκριμένης αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων», επεσήμανε στη δήλωσή του ο Νίκος Σοφιανός.

«Ανοιχτή Πόλη»: Aναντιστοιχία ανάμεσα στον θεσμικό ρόλο της

Την παραίτηση της ζήτησε παράλληλα και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», γιατί, όπως τονίζει  σε σχετική ανακοίνωση, «χαρακτήρισε, σε δημόσιο διαδικτυακό σχόλιό της, ως ”κατσαρίδες και τρωκτικά” τα μέλη του ΚΚΕ που επέλεξαν να τιμήσουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Η «Ανοιχτή Πόλη» αναφέρεται σε «αναντιστοιχία ανάμεσα στον θεσμικό ρόλο της», «στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων», και «χρήση ακραίας ρατσιστικής ρητορικής από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας».

Την παραίτηση της κυρίας Έβερτ ζήτησε και ο Παύλος Γερουλάνος από την «Αθήνα είσαι εσύ». Σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Αθήνα είσαι εσύ»: Πολιτευόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές και τις διαφωνίες μας

«Χαρακτηρισμοί όπως αυτοί που έκανε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Αλεξία Έβερτ για τους διαδηλωτές του ΚΚΕ είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Στην πολιτική μπορεί να διαφωνούμε ριζικά ο ένας με τον άλλον, αλλά πολιτευόμαστε ακριβώς για να γεφυρώσουμε τις διαφορές και τις διαφωνίες μας. Δηλώσεις αυτού του τύπου προωθούν τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία και καθιστούν τις όποιες διαφορές μας αγεφύρωτες. Ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο που διανύουμε ως χώρα, η διατήρηση της ομοψυχίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κα Έβερτ είναι να θέσει την παραίτησή της στη διάθεση του Δημάρχου».