Αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον Oίκο Aξιολόγησης Moody's

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του δήμου Αθηναίων, σε Ba3 από Β1, προχώρησε ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Moody’s.

Η αναβάθμιση αυτή γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου υπογραμμίζεται ότι «τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν επιβεβαιώνουν τη σταθερά θετική πορεία των οικονομικών δεικτών του Δήμου Αθηναίων, η οποία έχει βάλει τις βάσεις για να θωρακιστεί έναντι των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και να δημιουργήσει ένα πραγματικά ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας και προοπτικής προς όφελος των κατοίκων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Αθήνας».

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησε ακόμα πιο θετικά την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων, με βασικά στοιχεία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, την αποτελεσματικότητα του πλαισίου δημοσιονομικής λειτουργίας του, την επάρκεια των υπηρεσιών του, τη συνετή διαχείριση του χρέους του σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ταχύτερου περιορισμού του, την άριστη θέση ρευστότητας, την πλήρη ικανοποίηση των υποχρεώσεων σε σχέση με τις απαιτήσεις και τα διαθέσιμά του, και τη δυναμική που προκύπτει από τις επενδυτικές προοπτικές του.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο

«Σύμφωνα με την αξιολόγηση ο Δήμος Αθηναίων βαθμολογήθηκε με άριστα σε ό,τι αφορά: στην πιστοληπτική ικανότητα σε σχέση με τα έσοδα, στην οικονομική ευρωστία, στην οικονομική διαχείριση και σταθερότητα, καθώς και στις διαφανείς διαδικασίες στη λειτουργία του. Παράλληλα, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο δημιουργώντας ένα σύγχρονο περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις των κατοίκων του αλλά και της εποχής», επισημαίνεται.

Κ. Μπακογιάννης: Οι αριθμοί αξιολογούνται με αριθμούς

«Οι αριθμοί αξιολογούνται με αριθμούς. Και η αξιολόγηση των οικονομικών του Δήμου της Αθήνας αποτυπώνει μία αλήθεια. Τον σεβασμό με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα των Αθηναίων» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η αναβάθμιση , σύμφωνα με τον δήμαρχο, «αποτυπώνει επίσης τη διαφάνεια στα οικονομικά μας. Είναι μία σημαντική αναγνώριση της αδιάκοπης προσπάθειάς μας να αξιοποιείται κάθε ευρώ προς όφελος της πόλης και των ανθρώπων της».