Β. Παπαευαγγέλου: Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα-Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο

Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα , τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε, ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 64 έτη, ενώ ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη, επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.

“Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες” τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου και χαρακτήρισε “μονόδρομο” το κλείσιμο των σχολείων, λόγω της κινητικότητας που επιφέρει η λειτουργία τους, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Πρέπει σημείωσε, να επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη σύνεση και να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα. Πρέπει είπε χαρακτηριστικά, να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας.

Πάντως η καθηγήτρια παιδιατρικής, εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς”

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι εξαιτίας του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στη χώρα θα πρέπει τα μέτρα να τηρηθούν απαρέγκλιτα τις επόμενες ημέρες, καθώς το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται από τα αλλεπάλληλα περιστατικά.

Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη, λόγω ακριβώς της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στην συμπρωτεύουσα, δεν υπάρχει περιθώριο να μη τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά.

Πάντως ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε βαρύτερα περιστατικά άνω των 40 ετών την επόμενη εβδομάδα καθώς το δευτερο 15ημερο του Οκτωβρίου υπήρχε μεγάλη αύξηση σε νέα άτομα από 19 έως 40 ετών.