Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Ελλάδα βρίσκεται στο στο «πικ» του δεύτερου κύματος

Το δεύτερο κύμα έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, υπογράμμισε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας του νέου ιού, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου «Αττικόν», μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου, σημαντική είναι η αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα μας, με μέσο όρο 39 άτομα τη μέρα. Η αύξηση των νοσηλευόμενων και των θανάτων ωστόσο, είναι ανάλογη με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο σύστημα υγείας, τόνισε πως η διάμεση ηλικία των ασθενών με κορωνοϊό είναι τα 40 έτη, αφού μεγάλος όγκος θετικών στον ιό στη χώρα μας είναι ηλικίας 15-55. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών νοσηλεύεται, αλλά και αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 60, νοσηλεύονται.

Όπως είπε, στη χώρα μας υπάρχει διασπορά σε περιοχές που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Ενδεχομένως να αφορά την συγκομιδή ελιάς. Φαίνεται ότι είμαστε στο «πικ» του δευτερου κύματος» σημείωσε και πρόσθεσε: Η αύξηση των θανάτων είναι ανάλογη με την αυξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε μια μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε πότε θα αποδώσει το λοκντάουν» είπε επίσης το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα. «Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα», είπε καταλήγοντας η κα Παπαευαγγέλου.

Αναμένουμε αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες Covid και ΜΕΘ

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν». «Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

«Ξέρουμε ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και άλλα lockdown, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας». Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει κομμάτι αυτής της κοινωνίας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ζητώντας να περιοριστούν οι επαφές. Επιπρόσθετα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για τα εμβόλια.