Άδεια ειδικού σκοπού: Ποιοι γονείς δικαιούνται και ποιοι όχι

Μόνο στις περιπτώσεις που η τηλεργασία δεν είναι εφικτή και εφόσον το παιδί είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντός της σχολικής μονάδας, θα χορηγείται στους εργαζόμενους γονείς άδεια ειδικού σκοπού, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ειδική άδεια, χορηγείται:

Λόγω αναστολής λειτουργίας τμήματος σχολείου λόγω κρούσματος κορωνοϊού

ή επαφής του παιδιού με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού εντός της σχολικής μονάδας.

Σε περίπτωση που το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι σε καραντίνα εξαιτίας επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού -αλλά όχι εντός της σχολικής μονάδας- δεν χορηγείται στους γονείς άδεια ειδικού σκοπού.

Πρώτη επιλογή για τον εργοδότη, είναι η απασχόληση του εργαζόμενου γονέα με τηλεργασία.

Αν δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία, τότε ο εργαζόμενος αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες, ως εξής:

Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει την ετήσια άδεια του γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.