Τι συνέβη και "γονάτισε" η Θεσσαλονίκη: Κοντά στα 1.000 ημερήσια κρούσματα - Κλινική covid,το Βελλίδειο

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καλπάζει στην Ελλάδα, με την Θεσσαλονίκη, να περνάει μπροστά στην αρνητική κούρσα των ημερησίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με  πολίτες και πολιτικούς, να αναρωτιούνται τι έφταιξε και τους ειδικούς να το διερευνούν.

Το χρονικό της επέλασης του δεύτερου κύματος

Την 1η Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 7 κρούσματα κορωνοϊού. Μια εβδομάδα μετά τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν και ήταν 25

Στις 28 Οκτωβρίου τα κρούσματα είχαν εκτοξευτεί στα 384. Χθες η Θεσσαλονίκη μέτρησε 777 νέες μολύνσεις, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν φρακάρει και οι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις αυτοπεριορισμού για να μην γίνει η πόλη νέο Μπέργκαμο.

Ασφυξία στις ΜΕΘ –  Τέντες έξω από τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται έκτακτο σχέδιο για να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κλινική covid, ενώ έξω από πέντε νοσοκομεία της πόλης (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος, Ιππποκράτειο και Αγιος Παύλος) έχουν ήδη ή πρόκειται να τοποθετηθούν υπαίθριες κατασκευές (τέντες) με σκοπό να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις υφιστάμενες δομές, για τεστ ανίχνευσης και ό,τι άλλο απαιτήσει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί, ότι δραματικά αυξητικές τάσεις κρουσμάτων παρατηρείται και σε άλλες πόλεις της επικράτειας.

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου επί παραδείγματι, οι πληροφορίες ανέφεραν πως στην Λάρισα έμεινε μία μόλις διαθέσιμη κλίνη.

“Τα ημερήσια κρούσματα ίσως φθάσουν και τα 1.000”

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, είπε ότι με βάση τα στοιχεία που δείχνουν τα λύματα της πόλης δεν αποκλείεται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν και τα 1.000 σε ημερήσια βάση.

«Μέχρι και τη Δευτέρα η τάση των μετρήσεων ήταν αυξητική» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας όμως ότι τα νούμερα δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. «Και αυτή την εβδομάδα η τάση θα είναι αυξητική και από την επόμενη θα δούμε μείωση» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ένας “ύπουλος πόλεμος”…

Το ερώτημα, που ουδείς ακόμη απαντά με βεβαιότητα είναι πως μετατράπηκε η Θεσσαλονίκη σε υγειονομική βόμβα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί μιλούν για χαλαρή εφαρμογή των μέτρων της κοινωνική απόσταση και της καραντίνας στα πρώιμα στάδια, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που δείχνουν τα μεγάλα πάρτι των προηγούμενων εβδομάδων καθώς και την κοσμοσυρροή χωρίς μάσκες και προφυλάξεις στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπουλου πολέμου, κανείς δεν γνωρίζει ποιον θα χτυπήσει η πανδημία», τόνισε πάντως η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: Σχέδιο για μετατροπή του Βελλίδειου σε κλινική covid-19

Σε θαλάμους νοσηλείας covid μετατρέπεται και τμήμα του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, το Open μετέδωσε πως εκπονείται εφεδρικό σχέδιο για μετατροπή του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου σε νοσοκομείο covid για περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ, ενώ στην σημερινή εφημερία του Ιπποκράτειου οι συνθήκες ήταν πολεμικές.

«Βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας» ανέφερε στο MEGA η κ. Δάφνη Κατσίμπα πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.

Δραματική έκκληση Γώγου: Μην κυκλοφορείτε – Να μην γίνουμε Μπέργκαμο

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και συνέστησε «το locdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση».

«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε και άλλες ΜΕΘ», πρόσθεσε και κλείνοντας προειδοποίησε: «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο».