Κορωνοϊός: 41 θάνατοι και 239 διασωληνωμένοι - 1490 κρούσματα - 390 στην Αττική

Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των θανάτων και μέσα σε 24 ώρες άλλοι 41 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 825.
Παράλληλα, 239 ασθενείς χαροπαλεύουν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σήμερα καταγράφηκαν 1490 κρούσματα από τα οποία τα 390 στην Αττική και τα 412 στη θεσσαλονίκη.

Σε περίπου 15 μέρες θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια των εισαγωγών, όχι όμως και των διασωληνωμένων ασθενών. Μάλιστα περιμένουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα χρειαστούν διασωλήνωση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
“Σήμερα ανακοινώνουμε 1490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

covid-gr-daily-report-20201109

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ:

Πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια και σύνεση τα μέτρα. Η βασική διαφορά του νέου Lockdown είναι ότι αυτή τη φορά η κοινωνία μας είναι εξαντλημένη.
Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων και στη συνέχεια των εισαγωγών. Δεν θα δούμε όμως αντίστοιχη μείωση και τους διασωληνωμένους ασθενείς. Μάλιστα περιμένουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα χρειαστούν διασωλήνωση.
Σήμερα γίνονται κατά μέσο όρο 240-250 εισαγωγές ασθενών την ημέρα και αναμένουμε μία σταδιακή μείωση των εισαγωγών

Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Το εμβόλιο της Pfizer εχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% σε δύο δόσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνονται ανάμεσα σε 3 εβδομάδες, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και μέχρι τότε να οπλιστούμε με υπομονή. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά.
Στην Ελλάδα η πανδημία έχει περάσει σε επίπεδα επιθετικής αύξησης. Έχει εκρηκτικές δυνατότητες. Ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε.
Η επιδημία είναι σε πολύ υψηλό σημείο στην Ευρώπη καθώς κάθε ημέρα καταλήγουν πάνω από 3.000 άτομα.
Στη Θεσσαλονίκη το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) είναι σε πτωτική πορεία, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη, πιθανόν μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα δούμε και την κορύφωση της επιδημίας.
Σε ερώτηση για ένα πανευρωπαϊκό lockdown απάντησε ότι η Ελλάδα ελέγχει καλά τα σύνορά της και η κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της για τον τρόπο περιορισμού της επιδημίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάλλαξη του ιού, ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αναφορές για μετάλλαξη.

Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

–Έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 779.000 ευρώ και τα περισσότερα αφορούν τη μη χρήση μάσκας, τη μη αποστολή μηνύματος στο 13033, την μη τήρηση των μέτρων στις λαϊκές αγορές
–Είναι τεράστια η ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και θα βρεθούμε πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων αν δεν υπακούμε στα μέτρα.
–Σε ερώτηση για πανευρωπαϊκό lockdown απάντησε ότι η κάθε χώρα έχει δικά της επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και μία λογική ενιαίων μέτρων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
–Όσοι συγκατοικούν δηλώνουν την μόνιμη κατοικία και άρα φαίνεται ότι μένουν μαζί
–Η χρήση ασπίδας δεν είναι ασφαλής. Δεν θεωρείται χρήση μάσκας και άρα υπόκειται στη διαδικασία του προστίμου.
–Αντιλαμβάνομαι ότι να πέσουμε σε τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων θα είναι μία ανάσα στο σύστημα, αλλά θα πρέπει να γίνει ποιοτική ανάλυση όλων των κριτηρίων, να μη μιλάμε για νούμερα αλλά για μία κατάσταση που δεν θα πιέζεται το σύστημα υγείας ή όχι.

Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer ο υφυπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες θα κυρωθεί η συμφωνία της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή που θα διατεθεί στην Ευρώπη θα διατεθεί και στην Ελλάδα. Η συμφωνία είναι για 200 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρώπη.