Μ. Δερμιτζάκης για lockdown: Έως και 5 εβδομάδες η διάρκεια του για να πέσουμε στα 500 κρούσματα

 O καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας σήμερα στο Mega σε σχέση με τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα μας από το πρωί του Σαββάτου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το lockdown ίσως να διαρκέσει έως και πέντε εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε συγκεκριμένα: «Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχιστεί».

Έως και 5 εβδομάδες η διάρκεια του lockdown για να πέσουν τα κρούσματα στα 500

Tο πότε θα γίνει άρση του lockdown δηλαδή εξαρτάται από «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά». Ο καθηγητής τόνισε ότι «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown.

Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού: Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα

Σε ερώτημα σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19, υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε καλό στάδιο. «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες. Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης.

Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.