Μαγιορκίνης: Όσοι έφυγαν από την Αθήνα να προσέχουν και να μείνουν μέσα στο σπίτι τους εκεί που θα πάνε
Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η μαζική έξοδος των Αθηναίων καθώς υπάρχει κίνδυνος να διασπείρουν τον κορωνοϊό χωρίς να το γνωρίζουν σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε σχετική ερώτηση για την μεγάλη έξοδο των Αθηναίων εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κινητικότητα που υπήρξε σήμερα.
“Να μείνουν στο σπίτι τους εκεί που θα πάνε”, συμβούλευσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα ότι
- «Οι νέοι ηλικίας 19-39 ετών έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ και οι ηλικίες 40 έως 65 ετών πλησιάζουν τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού», σημείωσε.
- Οι ηλικίες 1-18 ετών διατηρούν χαμηλά επίπεδα με κάτω από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο.
- Ανησυχία επικρατεί για τις ευάλωτες ηλικίες 65 και άνω καθώς οι διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο.
- Στις σχολικές ηλικίες βλέπουμε 4 έως 6 φορές μικρότερη μετάδοση κορωνοϊού», είπε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ακόμα πως καταγράφεται ένας μέσος όρος 10 θανάτων την ημέρα, αλλά «δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες». Σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που τους παρέχεται αναπνευστική υποστήριξη στα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει τους 200.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει θα παραμείνουν στο σύστημα Υγείας και μετά την κρίση.
Παραδέχτηκε, όμως πως οι δυνάμεις του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητες και σημείωσε πως υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα: “Θα δημιουργήσουμε συνθήκες μονάδων εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία, εάν αυτό χρειαστεί”.