Κοντοζαμάνης: Καταρτίζουμε επιχειρησιακό σχέδιο για τα εμβόλια – Πόσες είναι οι κενές κλίνες σε ΜΕΘ

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι δωρεάν και θα γίνει στην Ελλάδα μετά την άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες αρχές και γι΄ αυτό το λόγο καταστρώνεται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού για τον πληθυσμό μας, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον κ. Β. Κοντοζαμάνη “έχουμε επάρκεια φαρμάκων αντιμετώπισης κορωνοϊού που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων και η χώρα μας έχει προσχωρήσει στις τρεις πρώτες συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλίσουμε ικανό και επαρκή αριθμό εμβολίων για τους πολίτες μας” ενώ τόνισε ότι σε καθημερινή βάση έχουμε φτάσει στη διενέργεια 30.000 τεστ μοριακού ελέγχου και rapid test.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως το τελευταίο τρίμηνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα, οι κλίνες αυξήθηκαν από 219 σε 388, εκ των οποίων στην Αττική έφτασαν από 67 σε 164.

Από τις 1.038 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα, οι 388 προορίζονται για τον κορωνοϊό και οι 160 είναι κενές.

Στην Αττική, από τις 164 κλίνες οι 61 είναι κενές και στη Θεσσαλονίκη απο τις 87 είναι κενές οι 19.

Από τον Ιούλιο, αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ κατά 300, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί νέες κλίνες ΜΕΘ.

Πριν 10 μέρες νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με CoViD-19 και σήμερα 1.503 (αύξηση 63%).

Στο πρώτο κύμα του κορωνοιού την άνοιξη, είχαν νοσηλευθεί συνολικά μόλις 300 ασθενείς, το ένα πέμπτο των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπάρχουν σήμερα 3.339 απλές κλίνες CoViD-19.