Σεισμός 6,7 ρίχτερ με επίκεντρο τη Σάμο, ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα - Ζημιές στο νησί, αλλά & στην Σμύρνη (Εικόνες & Video) - Δύο νεκροί

Ισχυρή σεισμική δόνηση αναστάτωσε την Ελλάδα, αλλά και τα τουρκικά παράλια, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός, που είχε μεγάλη διάρκεια, συνέβη για την ακρίβεια στη 13:51 σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από τις ακτές του ακριτικού μας νησιού και είχε μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ.

Επόμενες μετρήσεις αναφέρουν δε, μέγεθος 6,8,  6,9, αλλά ακόμα και 7,00 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο 7αρι συμφωνούν διεθνή σεισμογραφικά κέντρα

Στο μέγεθος των επτά Ρίχτερ μάλιστα καταλήγουν και συμφωνούν οι μετρήσεις διεθνών σεισμογραφικών κέντρων. με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν για μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, ισχυρών και συχνών μετασεισμών, το πρώτο 48ωρο, αλλά και την επόμενη εβδομάδα.

Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, είναι γνωστό στους ειδικούς και η μετασεισμική ακολουθία, θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, όπως εκτιμούν, εφιστώντας την προσοχή των κατοίκων, αλλά και την ψυχραιμία.

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο! Ταρακουνήθηκε μέχρι και η Αττική! Ένας τραυματίας και ζημιές σε κτίρια και δρόμους | newsbreak

Δυο παιδιά νεκρά

Δυο νεκρούς από τον φονικό -όπως εξελίχθηκε- σεισμό που ταρακούνησε τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής, μετράει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, δυο παιδιά καταπλακώθηκαν μετά από κατάρρευση τοίχου στο νησί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι 17 ετών, τα οποία επέστρεφαν από το σχολείο στο σπίτι τους. Τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου, με αποτέλεσμα να τα καταπλακώσει.

Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Το σημείο που έχασαν την ζωή τους τα δυο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν.

Τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα του τρόμου
Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία.

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και την Αττική η οποία «χόρευε» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Φαίνεται να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρξουν πολλοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σάμο μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Σάμου με ελαφρά ορθοπεδικά τραύματα. Ακόμα πέντε άτομα πήγαν στο Κέντρο Υγείας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρησαν.

 

Οκτώ τραυματίες στην Σάμο: Μία γυναίκα έχει χτυπηθεί σοβαρά

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 19 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου και έγινε έντονα αισθητός σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, έως και την Κρήτη, απ’ άκρου σ’ άκρο, ενώ οι ζημιές στη Σάμο, είναι εκτεταμένες, ενώ οκτώ άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, «Άγιος Παντελεήμων».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως εκ των τεσσάρων τραυματιών στην Σάμο, μία ηλικιωμένη γυναίκα έχει υποστεί ιδιαιτέρως σοβαρά τραύματα.

Η πρόσβαση στο νοσοκομείο μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς ο δρόμος έχει πλημμυρίσει από την σειρά από τσουνάμι, που έχουν πλήξει το νησί, συνεπεία του κυρίου σεισμού και της μετασεισμικής ακολουθίας.

e-maistros.gr – Σεισμός Σάμος: Ευθύμιος Λέκκας – Φόβος για τσουνάμι» – Πρώτες εικόνες

Καρλόβασι, Σάμου: Σοβαρές ζημιές σε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Βαλκανίων

Οι πρώτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για παλιά κτίρια που κατέρρευσαν στο νησί της Σάμου, ενώ κατέρρευσε και τμήμα του κωδωνοστασίου και του ίδιου του ναού, σε μία από τους μεγαλύτερες και ωραιότερες εκκλησίες των Βαλκανίων, τον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στο Καρλόβασι και υπέστη τεράστιες ζημιές, δυστυχώς.
Σεισμός - Σάμος: Μεγάλες ζημιές σε εκκλησία στο Καρλόβασι (φωτογραφία)
Σεισμός Σάμος: Μεγάλες ζημιές σε εκκλησία στο Καρλόβασι (Εικόνες)

‘Ανοιξε το αεροδρόμιο

‘Ανοιξε το αεροδρόμιο στη Σάμο ενώ στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό

Μετά την σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε σήμερα Παρασκευή, το μεσημέρι, βόρεια της Σάμου, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στη Νήσο Σάμο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της ευρύτερης περιοχής για παροχή βοηθείας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει στη νήσο Σάμο.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια στη νήσο Σάμο, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό. Έχει αποσταλθεί μήνυμα προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση μέσω του 112 και οι Αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνουν τους κατοίκους από τις ακτές.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο καθώς και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ αναχώρησε άμεσα για την νήσο Σάμο και θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ολόκληρες πολυκατοικίες κατέρρευσαν στην Σμύρνη – Φόβοι για θύματα

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στην Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια, όπου επίσης έγινε αισθητός ο σεισμός, σηκώθηκε ένα πολύ μεγάλο σύννεφο σκόνης και υπήρξαν επίσης μεγάλες ζημιές και πανικός στους κατοίκους.
Βίντεο του ισχυρού σεισμού από την Τουρκία: Κουνήθηκε η Σμύρνη | Cyprus Times
Όπως δείχνουν οι εικόνες, που δημοσίευσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατέρρευσαν ολόκληρες πολυκατοικίες στην Σμύρνη, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την ύπαρξη θυμάτων.
Τα πολυόροφα κτίρια που έχουν καταρρεύσει είναι βάσει των επίσημων αναφορών 6, αλλά σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πολύ περισσότερα και οι φόβοι για απώλειες ζωών, εντείνονται.
Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 40 εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε ένα μόνο από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ σε όλη την πόλη είναι αδιευκρίνιστος για την ώρα ο μεγάλος αριθμός των τραυματιών.

Για το θλιβερό γεγονός, για αυτήν την τραγωδία με την οποία είναι αντιμέτωπη, η ιστορική πόλη, ευθύνεται η προχειρότητα των κτιριακών κατασκευών στη Σμύρνη και της έλλειψης σεισμικής μελέτης στις κατασκευές τους.

Φώτο πηγή: Anadolu, από κατάρρευση κτιρίου στη Σμύρνη

Φώτο πηγή: Anadolu, από κατάρρευση κτιρίου στη Σμύρνη  

Φώτο πηγή: Anadolu, από κατάρρευση κτιρίου στη Σμύρνη  

Τσουνάμι συνεπεία του σεισμού χτύπησε τη Σάμο

Τον κύριο σεισμό ακολούθησε, έντονος κυματισμός στο Αιγαίο, ένα μικρό τσουνάμι δηλαδή, το οποίο εκδηλώθηκε ήδη στο νησί της Σάμου και οι ειδικοί καλούν τους κατοίκους, που βεβαίως έχουν αναστατωθεί ιδιαίτερα, να αποφεύγουν παράλια και ακτές.
Έως στιγμής έχουν χτυπήσει το νησί, δύο ακόμη ισχυροί κυματισμοί, αφού μετά από τους πρώτους μετασεισμούς το φαινόμενο με το τσουνάμι επαναλήφθηκε.
Η θάλασσα έχει πλημμυρίσει δρόμους, μαγαζιά και άλλα κτίσματα και είναι θαύμα, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, πως έως στιγμής οι ζημιές και οι τραυματισμοί, δεν ήταν περισσότεροι, με τέτοιας έντασης κύριου σεισμού και μετασεισμών.

Σεισμός Σάμος: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά -Σαν τσουνάμι λένε οι κάτοικοι [βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Το νερό της θάλασσας δεν πλημμύρισε μόνο τα παράλια της Σάμου, αλλά ανέβηκε μέχρι και σε κεντρικές πλατείες οικισμών! Στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο, δρόμος και θάλασσα, έγινα κυριολεκτικά ένα, ενώ πολλά αυτοκίνητα κατέληξαν να πλέουν στην περιοχή.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση, “ταρακουνήθηκαν” και τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία τόσο από την ισχυρή ένταση, όσο και από την μεγάλη χρονική διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Ηράκλειο: Αισθητός και σε ολόκληρη την Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές.

Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μίας σεισμικής δόνησης, κάτι που συμβαίνει άλλωστε, λόγω της έντονης μετασεισμικής ακολουθίας στην Σάμο, το Αιγαίο και στις περιοχές κατά μήκος των τουρκικών παραλίων.