Όταν το Πολεμικό Ναυτικό παραδίδει μαθήματα στρατηγικής-Πώς τα ελληνικά υποβρύχια παραμένουν «αόρατα» περνώντας «κάτω από τη μύτη» των τουρκικών δυνάμεων

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να παραδίδει μαθήματα στρατηγικής στο Αιγαίο, μέσω των ναυτικών ελιγμών που πραγματοποιεί κοντά στο Καστελλόριζο, καθώς τα υποβρύχια καταφέρνουν να κινούνται «αόρατα» δίχως να γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές δυνάμεις.

Η Τουρκία, μία ημέρα πριν λήξει η παράνομη NAVTEX για έρευνες ανοιχτά της Μεγίστης, διατηρεί στην περιοχή γύρω από το Oruc Reis στολίσκο υποστήριξης, ωστόσο οι δυνάμεις της βλέπουν απέναντί τους ελληνικά πολεμικά πλοία να σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο «τείχος» προστασίας.

Αυτό ωστόσο που δεν μπορούν να δουν είναι τα ελληνικά υποβρύχια. Τόσο τον περασμένο Αύγουστο που το Oruc Reis είχε επιχειρήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όσο και τώρα, τα ελληνικά υποβρύχια και οι ελληνικές δυνάμεις ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν θέσει «εκτός μάχης» τις τουρκικές.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντοπίζει τα τουρκικά υποβρύχια

Στην επιφάνεια της θάλασσας η κατάσταση φαινομενικά είναι απόλυτα ελεγχόμενη, χωρίς μάλιστα να έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα προκλητικών κινήσεων όπως με το περιστατικό της 13ης Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα την επακούμβηση ελληνικής με τουρκική φρεγάτα. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο, λαμβάνει χώρα μια διαρκής « μάχη» ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά υποβρύχια.

Τουλάχιστον τρεις φορές έχουν εντοπιστεί τουρκικά υποβρύχια

Η αθόρυβη κίνηση, οι αιφνιδιαστικοί ελιγμοί, ο μη εντοπισμός από τα ανθυποβρυχιακά μέσα του αντιπάλου και το καρτέρι βολής στον αντίπαλο είναι από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν τα πολεμικά υποβρύχια όταν βρίσκονται σε αποστολές. Όλα αυτά όμως δεν τα έχει καταφέρει η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με την ελληνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυνηγητό των υποβρυχίων που μαίνεται στο Αιγαίο οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ηττηθεί κατά κράτος, καθώς από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εντοπίσει και τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τόσο τα ελληνικά πλοία, όσο και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, sonar και radar, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων και προφανώς προκάλεσαν πανικό στα πληρώματά τους με τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς εντοπισμού από τα sonar, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ούτε τι συμβαίνει στην επιφάνεια, ούτε τι πρόκειται να ακολουθήσει.

 Τα ελληνικά υποβρύχια παραμένουν «αόρατα» από τις τουρκικές δυνάμεις

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές δυνάμεις εντοπίζουν το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά υποβρύχια, τα ελληνικά παραμένουν άφαντα για ακόμα μία φορά, προκαλώντας νευρική κρίση στην Άγκυρα. Μάλιστα οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να τα εντοπίσουν χρησιμοποιούν σχεδόν το σύνολο του ανθυποβρυχιακού τους στόλου, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN -235, χωρίς όμως να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι στα ελληνικά υποβρύχια η πρόωση  επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από τη διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Η Τουρκία αρνείται να αποδεχτεί την ελληνική υπεροχή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Παρόλα αυτά, η Τουρκία αρνούμενη να αποδεχτεί την ήττα της, προσπαθεί να περάσει τα δικά της μηνύματα με το τουρκικό Επιτελείο να δημοσιοποιεί ένα βίντεο, σύμφωνα με το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό της «ανακάλυψε» τα ελληνικά υποβρύχια 214 στην Ανατολική Μεσόγειο και τα βιντεοσκόπησε, μόνο που ήταν εκτός αποστολής.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι Τούρκοι ψάχνουν ακόμη να βρουν τα υποβρύχια 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Χαρακτηριστικές ήταν στο πλαίσιο αυτό και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή. «Ακόμα ψάχνουν οι τουρκικές δυνάμεις να βρουν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού», είχε αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, τα παραπάνω υποβρύχια έχουν ειδικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την πρόωση, δηλαδή ένα σιωπηλό σύστημα, και δεν γίνονται αντιληπτά από τα ελικόπτερα ή τα αεροπλάνα ή τα πλοία που τα ψάχνουν. Πρόκειται για τα πιο άρτια οπλικά συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την κρίση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.