Μπαράζ τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο - Κοντά στο Καστελλόριζο το Oruc Reis - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το Oruc Reis πλησιάζει το Καστελόριζο και η Άγκυρα επιδίδεται σε μπαράζ ασκήσεων στο Αιγαίο, μια πραγματικότητα, που φέρνει την Ελλάδα σε ένα ακόμη κρίσιμο για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου 24ωρο.

Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μία περίοδο παρατεταμένης έντασης, με την Αθήνα να διατηρεί την κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις. Το θερμόμετρο, μάλιστα, έχει χτυπήσει “κόκκινο”, καθώς το Oruc Reis κινείται πλησίον του Καστελοριζου.

Αν ισχύουν όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος, τότε το επόμενο βήμα μετά την πλεύση του Oruc Reis προς το Καστελόριζο, θα είναι η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου απέναντι από το νησί.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε η Άγκυρα, την ώρα που το τούρκικο ερευνητικό έφτανε λίγο μετά τις 8 το βράδυ χθες, στα 11 ναυτικά μίλια.

Λίγο αργότερα, απομακρύνθηκε εκ νέου, αλλά ουδείς γνωρίζει ποια στιγμή θα δώσει ο Ερντογάν εντολή να ξαναπλησιάσει προς τα 6 ναυτικά μίλια.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι “η μεγαλύτερη κρίση μετά την εισβολή στην Κύπρο ήταν η κρίση των Ιμίων, ξεκίνησε ως εμπλοκή σε θέμα έρευνας και διάσωσης».

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το Oruc Reis

Eν τω μεταξύ, πολύ κοντά στο Καστελλόριζο, έχοντας κλείσει τον πομπό του, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό προσέγγισε στα 10 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και πλέον κινείται νοτιοδυτικά, εκτός των 12 ν.μ.

Τα πλοία Ataman και Cengiz Han συνοδεύουν το Ορούτς Ρέις. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχή μέχρι τα 6,5 ν.μ.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα σταλεί και γεωτρύπανο στην περιοχή.

Σημειώνεται πως και χθες, Δευτέρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή, παρά το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις, κινούμενο νοτιοδυτικά, έφθασε στο πιο δυτικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, έως και 80 ν.μ. από το Καστελλόριζο.

Οι εντολές που είχαν λάβει οι Ε.Δ. είναι να έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προστασία των διακηρυγμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή τα 6 ν.μ. από το σύμπλεγμα, ενώ στην περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 με 12 ν.μ.) οι ελληνικές δυνάμεις ειδοποιούν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μέσω ασυρμάτου, ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Διπλωματικό μπαράζ και στρατιωτική ετοιμότητα

Παράλληλα, από χθες επιδίδεται σε νέο διπλωματικό μπαράζ, με σειρά διπλωματικών ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται επιστολές προς τον αμερικανό ΥΠΕΞ Πομπέο, τον Επίτροπο Μπορέλ και τον γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες, αλλά και έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζεται και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι το πρώτο σαφές δείγμα των προθέσεων του Τούρκου προέδρου θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, μέχρι την 22η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επικρατεί κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αναμένεται να πλησιάζει εγγύτερα στις ακτές του Καστελόριζου από σήμερα τα ξημερώματα.

Τρεις νέες τουρκικές Navtex

Tαυτοχρόνως με  το Oruc Reis, που έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες Navtex για ασκήσεις σήμερα  20 Οκτωβρίου, και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο της. Οι περιοχές που δεσμεύονται με τις Navtex αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα κοντά σε ελληνικά νησιά.

Στις περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία περιλαμβάνεται και ο Κόλπος του Ξηρού, που είναι ο πλησιέστερος στην ελληνική επικράτεια τουρκικός κόλπος, καθώς απέχει περίπου 30 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Στον συγκεκριμένο κόλπο η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις σχεδόν κάθε εξάμηνο, ωστόσο σε αυτήν την φάση καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Η τουρκική αυτή κινητικότητα έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο.