Μετρό Αθήνας: Ξανά στη μάχη των προσφορών οι δύο κοινοπραξίες, για τη Γραμμή 4

Ξανά στις «ράγες» το έργο της κατασκευής της πολυαναμενόμενης Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, αποσφραγίζονται οι προσφορές των δύο κοινοπραξιών, οι οποίες διεκδικούν την ανάληψη του έργου.

Το έργο και οι κοινοπραξίες

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αφορά στο καίριο τμήμα Άλσος Βεΐκου–Γουδή, με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ, μήκους 12,8 χλμ. με 15 σταθμούς (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή) και τον διεκδικούν η ΑΚΤΩΡ ως επικεφαλής στη μια κοινοπραξία (Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi-Rail Italy) και η ΑΒΑΞ που ηγείται της δεύτερης κοινοπραξίας (J&P Άβαξ-Ghella-Alstom).

Τον Δεκέμβριο η κατάθεση προσφορών για τη γραμμή 4 του μετρό | Επιχειρήσεις  | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσφυγές των κοινοπραξιών στο ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, οι δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης, η μία κατά της άλλης, για την απόφαση της Επιτροπής του διαγωνισμού που αφορά στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών.

Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν οι κοινοπραξίες, με στόχο αυτά να διατηρηθούν. Εν συνεχεία η «Αττικό Μετρό» κατέθεσε στο ΣτΕ συμπληρωματικά στοιχεία και τελικά, οι δύο κοινοπραξίες, αποφάσισαν να αποσύρουν τις προσφυγές που είχαν καταθέσει, με στόχο οι διαδικασίες να συνεχιστούν.

Την Παρασκευή τελικά η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για  τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

 

Ο οδικός χάρτης από εδώ και πέρα

Με τον αποσφράγιση των προσφορών το έργο μπαίνει ξανά σε τροχιά, καθώς, σύμφωνα με το capital.gr, που περιγράφει τη διαδικασία, αφότου η επιτροπή διαγωνισμού συντάξει το πρακτικό διενέργειας του διαγωνισμού που θα πρέπει να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της «Αττικό Μετρό», τα δύο σχήματα δύνανται σε διάστημα δέκα ημερών να καταθέσουν προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Εν συνεχεία, σε δέκα ημέρες από την έκδοση της απόφασης της Αρχής το σχήμα που έχει έννομο συμφέρον έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της ΑΕΠΠ και ακύρωσής της ενώπιον του ΣτΕ.

Μετρό - Γραμμή 4: Ανοίγουν οι προσφορές - Πότε πάει Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη,  Εξάρχεια, Ιλίσια, Γουδή - Fosonline

Κήρυξη προσωρινού αναδόχου

Όπως προβλέπει ο νόμος, η αίτηση αναστολής συζητείται το αργότερο εντός 30 ημερών από την κατάθεσή της. Αφότου ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις προδικαστικές προσφυγές και την άσκηση των ένδικων βοηθημάτων της αίτησης αναστολής και της αίτησης ακύρωσης, τότε η «Αττικό Μετρό» αναμένεται να προχωρήσει στην κήρυξη ως προσωρινού αναδόχου της κοινοπραξίας της οποίας η οικονομική προσφορά έγινε αποδεκτή (κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα γνωστό). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για την ολοκλήρωση του έργο θα απαιτηθούν οκτώ χρόνια.