Κορωνοϊός: Νέα μέτρα επιβάλλονται στη Θεσσαλονίκη - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην τακτική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πορεία της πανδημίας, κατά την οποία διαπιστώθηκαν αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Ο “μολυσματικός χάρτης” στην Ελλάδα

Χθες Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ο μολυσματικός χάρτης “απλώθηκε” σε 36 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστούν και άλλες περιοχές να ακολουθούν με υψηλά νούμερα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε διάστημα μίας εβδομάδας, από τις 11 Οκτωβρίου έως και χθες, το Λεκανοπέδιο έχει καταγράψει 1462 νέα περιστατικά κορωνοϊού και η Θεσσαλονίκη 349.

Ακολουθεί η Κοζάνη, η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown με 200 νέες μολύνσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σε μικρή απόσταση και τα Ιωάννινα που κατέγραψαν 147 κρούσματα σε μία εβδομάδα και πρόκειται για μία περιοχή για την οποία την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του καλώντας τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Η Καστοριά ανεβαίνει ψηλά στον επιδημιολογικό χάρτη (95 κρούσματα σε μία εβδομάδα), ενώ και η Λάρισα μοιάζει να επιβαρύνεται σημαντικά, με 57 νέες μολύνσεις σε διάστημα επτά ημερών. Προς το παρόν η Λάρισα βρίσκεται στο επίπεδο 2 και όχι στο επίπεδο 3, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Αχαΐα και Βοιωτία είναι δύο περιοχές που ακολουθούν, με 44 και 34 νέα περιστατικά αντίστοιχα την τελευταία εβδομάδα. Σε μικρή απόσταση και η Κορινθία (37 περιστατικά σε μία εβδομάδα), περιοχή για την οποία, επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του ο κ. Χαρδαλιάς την περασμένη Παρασκευή.

Την τελευταία εβδομάδα, επιβάρυνση παρουσιάζουν και οι εξής περιοχές: Το Ηράκλειο με 31 περιστατικά για το εν λόγω διάστημα, η Πέλλα (27 κρούσματα), η Λέσβος (23 κρούσματα), οι Σέρρες (23 περιστατικά), τα Τρίκαλα (19 μολύνσεις), η Κέκρυρα (19 περιστατικά), η Φθιώτιδα (18 κρούσματα) και το Κιλκίς (17 περιστατικά).