Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Στο πειθαρχικό θα παραπέμπονται όσοι γιατροί διασπείρουν fake news για τον κορωνοϊό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχει ήδη παραπέμψει στα πειθαρχικά όργανα μέλη του, τα οποία έχουν παραβεί την ιατρική δεοντολογία και διασπείρουν επιστημονικά ανυπόστατες απόψεις όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, αναμένεται να απευθυνθεί και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με κακόβουλα σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει τα εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα, ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις σχετικά με την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης, που αποπροσανατολίζουν το κοινό και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, για ακόμη μία φορά, επισημαίνει ότι η παραπληροφόρηση του κοινού για την επιδημία και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν αποτελεί πράξη που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Σημειώνει δε  ότι πρόκειται να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, στο πλαίσιο της πειθαρχικής αρμοδιότητάς του, σε περιπτώσεις που μέλη του συμμετέχουν στη διάδοση απόψεων που δεν συμβαδίζουν με τις διεθνείς επιστημονικές απόψεις για την επιδημία.

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και να μην παρασύρονται από σκοταδιστικές και ανυπόστατες απόψεις για τη χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας. Επίσης, καλεί τους γιατρούς-μέλη του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην υιοθετούν αντιεπιστημονικές απόψεις που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.