Ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι πλέον άστεγοι μετά τις χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές, που κατέστρεψαν τον καταυλισμό της Μόριας, στην Λέσβο.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη διάρκεια συνέντευξής του στη Μυτιλήνη με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».
Κατά την πυρκαγιά όπως είπε, προτεραιότητα ήταν «η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι».
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι « μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star και την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο».
Για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».
Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής.
Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.
Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.
Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες.
Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».
Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τέστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους. Στην απόφαση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.
Τ. Θεοδωρικάκος: Η κρίση απαιτεί ενότητα και υπευθυνότητα – Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η δημόσια υγεία
«Η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται να συμβάλει και να εμπεδώσει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού μας. Ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφορά το επιχειρησιακό σκέλος. Αφορά, όμως, τον συντονισμό των δυνάμεων των κρατικών υπηρεσιών με την Αυτοδιοίκηση τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τους δύο Δήμους που υπάρχουν στη νήσο της Λέσβου, στους οποίους ύστερα από μία πολύ αναλυτική σύσκεψη που είχαμε, εκφράσαμε απολύτως με πράξεις την αλληλεγγύη μας, συνδράμοντας σε μια σειρά από θέματα για τη βελτίωση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η κρίση που αντιμετωπίζουμε, μετά τα γεγονότα, εδώ στην Λέσβο, απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Και η διαχείριση αυτής της κρίσης έχει τη σφραγίδα του συντονισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών και ασφαλώς των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Και αυτό έχει τεράστια σημασία, ιδίως την περίοδο που διανύουμε. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί, πλήρως, η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα. Ασφαλώς το ζήτημα έχει σημαντική υγειονομική διάσταση και αφετηρία και βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία των πολιτών ολόκληρου του πληθυσμού του νησιού τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό.
Καταλήγοντας, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, η εθνική ασφάλεια, η δημόσια υγεία, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη είναι αδιαπραγμάτευτα για την κυβέρνησή μας, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είμαστε απολύτως σίγουροι πως έχουμε την απόλυτη υποστήριξη των κατοίκων, για να δοθούν, απόψε κιόλας, οι απαραίτητες λύσεις.
Οι θέσεις μας ήταν και είναι πως την εθνική αξιοπρέπεια, την εθνική ασφάλεια και την ειρηνική ζωή τις υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά και δεν τις διαπραγματευόμαστε».
Γερμανία: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια
Η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει άμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για ευρωπαϊκή λύση.
«Εξετάζεται το πώς θα υποστηριχθεί τώρα η Ελλάδα. Θα παράσχουμε τη βοήθεια με έναν απλό τρόπο», τόνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σήμερα στο Βερολίνο. Ο Ζέεχοφερ επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον Έλληνα συνάδελφό του.
«Η πυρκαγιά κατέστησε σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς, στις δηλώσεις της, τόνισε επίσης ότι «το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί μια συναινετική ευρωπαϊκή λύση για το τρέχον οξύ πρόβλημα».