Χαρδαλιάς: Ανοίγουν οι λαϊκές στις περιοχές με ειδικά περιοριστικά μέτρα – Πάνω από 9.500 πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων

Την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό όπως είπε.

Πρόκειται για τις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Ζάκυνθος και Λέσβος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς οι λαϊκές αγορές σε αυτές τις περιοχές θα λειτουργούν με τη συμμετοχή του 50% των παραγωγών και πωλητών ανά κατηγορία, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων στα 5 μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Από εκεί πέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι η τακτική για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα. «Η Ελλάδα έχει κινηθεί αποτελέσματα και το στοίχημα είναι να συνεχίσει να το κάνε» με τους ειδικούς να κάνουν την εισηγήσεις, η κυβέρνηση να αποφασίζει και οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα.

Αναφέρθηκε στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στους εντατικούς ελέγχους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα.

Οι έλεγχοι
Ειδικότερα για τους ελέγχους που έχουν γίνει από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου για την τήρηση των μέτρων είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 199.034 και έχουν βεβαιωθεί 8.863 παραβάσεις δηλαδή ποσοστό 4,52%.

Έχουν επιβληθεί 9.651 πρόστιμα με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 3.856.84 ευρώ.

Όσον αφορά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου έχουν εισέλθει πάνω από 3,2 εκατ. άτομα και έχουν γίνει περισσότερα από 400.000 στοχευμένα τεστ για κορωνοϊό και έχουν εντοπιστεί 853 κρούσματα.

Τέλος από την αρχή της πανδημίας 25 Φεβρουαρίου μέχρι 30 Αυγούστου τα κρούσματα στην χώρα μας έχουν φτάσει τα 10.134 εκ των οποίων 3.3386 είναι ενεργά.