Γ. Μαγιορκίνης: Ηπιότερο το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε

Στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας αναφέρθηκε κατά την πρώτη του εμφάνιση στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αντικαθιστώντας εκτάκτως, σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας , είναι ηπιότερο ωστόσο ο ιός εξακολουθεί να σιγοβράζει.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας. Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται ανάσχεση στο κύμα του κορονοϊού, αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάει όπως είπε.

Επιπλέον συνέστησε λελογισμένο αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.

Μολύνονται περισσότεροι νέοι, δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα μία εκτίμηση

Επιχειρώντας μία σύγκριση με το πρώτο κύμα, ο κος Μαγιορκίνης, είπε χαρακτηριστικά : «Στο πρώτο κύμα είχαμε μία εκτίμηση γύρω στα 10 με 20 χιλιάδες κρούσματα και αυτή τη στιγμή βλέπουμε πολύ λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Άρα μπορούμε να ξέρουμε ότι οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι λιγότερες από αυτές. Παρ΄ όλα αυτά, έχει αλλάξει το προφίλ, βλέπουμε να μολύνονται περισσότεροι νέοι, δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα μία εκτίμηση».

Προέβλεψε δε την αύξηση περιστατικών προς τα τέλη Σεπτέμβρη λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και να το κάνει σε κλειστούς.

Σε ότι αφορά το δείκτη R0, τόνισε ότι είναι περίπου κάτω από το 1, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό είναι κατά προσέγγιση.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε τέλος ότι ο κορονοϊός ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, καθώς δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα. Η διασπορά εντοπίζεται μεν σε μικρές ηλικίες, κι αυτό φαίνεται και από τη μη μεγάλη αύξηση των σοβαρών περιστατικών και των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.