Η ελληνική "Ελευθερία του Τύπου"

Την 91η θέση μεταξύ 180 χωρών κατέλαβε η Ελλάδα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης “Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα”.

Από το 2014, η χώρα μας κατάφερε να ανέβει οκτώ θέσεις, μετά την πτώση 56 θέσεων στον κατάλογο από το 2009 έως το 2014. Η Ελλάδα έχει τώρα τη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τελευταία είναι η Βουλγαρία στην 106η θέση).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι οι λόγοι για την κατάταξη της Ελλάδας σε αυτή τη θέση οφείλονται στην “αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και στη μη καταδίκη αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις”.

Η αξιολόγηση για όλες τις χώρες γίνεται με βάση μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των ΜΜΕ, την πολυφωνία και την ανεξαρτησία τους, καθώς για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων στην άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.

Στις δέκα καλύτερες θέσεις βρίσκονται, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης: Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Καναδάς, Τζαμάικα και Εσθονία.