Η διασπορά του κορωνοϊού, που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανησυχεί τους ειδικούς επιστήμονες και της υγειονομικές αρχές της χώρας. Η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεδομένου των αυξημένων μετακινήσεων. στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιόδου και των διακοπών.
Ζήτημα για τους επιστήμονες, αποτεεί και ο μεγάλος συνωστισμός και συγχρωτισμός καθώς παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων και η κατάσταση μπορεί, όπως τακτικά, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν, να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή.
Η συνεχιζόμενη καταγραφή κρουσμάτων SARS-CoV-2 στα αστικά κέντρα της χώρας και κυρίως στην Αττική οδηγεί στην αυστηροποίηση στους κανόνες χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
“Ορφανά” κρούσματα
Xθες ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα στην Αττική, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων του Λεκανοπεδίου ήταν 9 και το πρόβλημα δεν αφορά τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων, όσο στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτά είναι τα λεγόμενα «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν επιδημιολογική συσχέτιση, γεγονός που υποδηλώνει μία υποβόσκουσα επομένως και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως σε εκκλησίες και σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα, επιπλέον των σούπερ μάρκετ στα οποία ήδη ισχύει το μέτρο, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Από την άλλη, τα αρκετά διάσπαρτα κρούσματα στην Περιφέρεια, πιθανόν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της παράτασης της απαγόρευσης πανηγυριών και τον Αύγουστο.
Πιθανή διεύρυνση των μέτρων πρόληψης της διασποράς του Covid-19
Εντός της ημέρας αναμένεται η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χθες Δευτέρα, ο κύριος «εχθρός» στη μάχη με τον κορωνοϊό αυτή τη στιγμή παραμένει στο εσωτερικό της χώρας και προέρχεται από τον εφησυχασμό των πολιτών και τη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
Ο κ. Πέτσας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πρόσθεσε, «τις επόμενες ημέρες εάν χρειαστεί ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε άλλους (σ.σ. πλην των σούπερ μάρκετ) κλειστούς χώρους».
«Η Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει τη θέση ότι η μάσκα είναι ένα βασικό εργαλείο στη μάχη με τον κορωνοϊό και η οποία δεν επηρεάζει τη ζωή μας, υπό την έννοια ότι δεν είναι ένα περιοριστικό μέτρο», σημείωσε στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κοροναϊό Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ελεγχόμενος ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων
Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ, σημειώνει ότι ειδικά για την Αττική, παρόλο που τα κρούσματα δεν είναι πολλά, δείχνουν ότι υπάρχει μία υποβόσκουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του ιού.
«Εγώ θα ήθελα να δω υποχρεωτική τη μάσκα σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους», ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό (Θέμα 104,6) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία επεσήμανε «θεωρώ ότι η συμπεριφορά μας είναι επίφοβη. Οσα και να είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, αν εμείς τηρούμε τους κανόνες, δεν θα υπάρξει διασπορά».
Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα για τα εισαγόμενα κρούσματα είναι ότι ο αριθμός τους είναι ελεγχόμενος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου και τα οποία ανάλογα με τις εξελίξεις αυστηροποιούνται.
Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα και έως και τις 4 Αυγούστου όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωνοϊού, το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Εξαιρούνται πάντως, οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.