Επιμένουν ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες - Καθοριστική η παρουσία του «Αϊζενχάουερ»

Η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Εν τω μεταξύ από χθες το απόγευμα ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη  στην περιοχή, καθώς από τη μία πλευρά πληροφορίες κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ από την άλλη η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε  ότι το πλοίο ξεκίνησε σεισμικές έρευνες και λίγες ώρες αργότερα,  το tweet απεσύρθη και η πρεσβεία έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Oruc Reis: Πού είναι ΤΩΡΑ Ο Ελληνικός στόλος ασπίδα στο Καστελόριζο

Ψυχραιμία και ετοιμότητα από την Αθήνα

“Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση και βρίσκεται σε ετοιμότητα” τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ πηγές του υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Τα δύο σενάρια με το Oruc Reis : Ο απόπλους από Αττάλεια και η 24η ...

Πρεσβεία Τουρκίας στην Ουάσινγκτον: Ξεκίνησε έρευνες το Oruc Reis

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Στην κατάσταση στην περιοχή, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και μία ακόμη σημαντική παράμετρος : Η παρουσία της γαλλικής φρεγάτες Aconit στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στην Κύπρο, έχει ως αποστολή  να εξασφαλίσει μία αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης της ζώνης και να διατηρήσει δεσμούς με τα κράτη εταίρους στην περιοχή».

Φτάνει νότια της Κρήτης το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ ...

Καθοριστική η παρουσία του «Αϊζενχάουερ», στην περιοχή

Ως σημαντική κρίνεται και η πληροφορία ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται νότια της Κρήτης, συνοδευόμενο από 12 πλοία. Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στο νοτίως της Κρήτης καθώς θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.