Μήνυμα ελπίδας από τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Το R0 είναι κάτω από το 0,5»

Ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στοιχείο, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, έδωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας ότι το R0 είναι κάτω από Ο,5.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία», συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμώντας δε, ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Τώρα που αυξάνονται οι επαφές μας θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση με το παραμικρό σύμπτωμα, ανέφερε κατά την ενημέρωση, της Δευτέρας 4 Μαϊου, πρώτης ημέρας της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

«Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι, όλοι ανήκουμε σε μια κοινή προσπάθεια η οποία προστατεύει μεν τις ευπαθείς ομάδες περισσότερο αλλά μας αφορά όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

Ο κος Τσιόδρας, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε πλέον εγκαίρως τα συμπτώματα, τα οποία θα μας καθοδηγήσουν στον έγκαιρο εργαστηριακό έλεγχο, στην άμεση διάγνωση, στην ιχνηλάτηση των επαφών, στην απομόνωση και στην αποφυγή της διασποράς του ιού.

«Σε αυτή την προσπάθεια είναι χρέος μας να συμβάλλουμε από κοινού για να μην έχουμε επάνοδο σε μια επιδημία η οποία θα πιέσει το σύστημα υγείας, θα πιέσει όλους μας», επισήμανε.