1η ημέρα της 2ης φάσης με μόλις 6 νέα κρούσματα, 2.632 συνολικά - 35 σε ΜΕΘ, 146 οι νεκροί (Videos)

Μόλις 6 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού,  που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 2.632 , όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμα θανάτους, το τελευταίο εικοσιτετράωτο, ανεβάοζντας τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας στην Ελλάδα, στους 146. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη.

35 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% εξ αυτών, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,4% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα εμβόλια

“Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις.

Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθουν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

“Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου”

“Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες” τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι όλοι θα κριθούμε με τη συμμόρφωση στα μέτρα.

Ακριβώς τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία,  οφείλουμε όλοι μας, να είμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν συμπτώματα, που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Αμφίβολο το εάν οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον νέο κορωνοϊό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε αμφιβολία αν οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στην εξασθένηση του ιού, καθώς όπως είπε, σε χώρες με ανάλογες καιρικές συνθήκες, τα ποσοστά της νόσου υπήρξαν υψηλά.

Περιορισμένη έλευση τουριστών, για φέτος

Πρόσθεσε, πάντως, ότι ενδεχομένως, οι υψηλές θερμοκρασίες από κοινού με την υγρασία μπορεί να μειώνουν τον ιό, ο οποίος, ωστόσο, όπως είπε, δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα εξαφανιστεί, ενώ ανακοίνωσε, ότι μελετάται ενδελεχώς το σχέδιο για την έλευση τουριστών από ξένες χώρες, το οποίο, ωστόσο, όπως είπε, είναι ακόμα σε φάση προετοιμασίας και πάντα λαμβανομένων υπόψιν των επιστημονικών δεδομένων και μαθηματικών μοντέλων.

Επί της ουσίας, ωστόσο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, προανήγγειλε ότι η έλευση τουριστών θα είναι για φέτος,  περιορισμένη στη χώρα μας.

Δείτε τι είπε Στην ενημέρωση της Δευτέρας 4 Μαϊου 2020, από το υπουργείο Υγείας, για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα:

Νίκος Χαρδαλιάς: Κλειδί για την επιτυχία η ατομική ευθύνη & η συλλογική μας ωριμότητα, αλλά & η πειθαρχία & η εμπιστοσύνη στις υποδείξεις των ειδικών

Σήμερα το πρωί αφήσαμε πίσω μας 42 ημέρες πρωτόγνωρων διαδικασιών και περιορισμών και μπήκαμε στη δεύτερη φάση της νέας μας προσπάθειας, στη φάση της σταδιακής επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, με έμφαση στο επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ιός είναι ακόμα εδώ και δεν πρέπει λανθασμένα να θεωρήσουμε ότι το τέλος της πρώτης φάσης σημαίνει ότι πλέον έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι κλειδί για την επιτυχία, όπως και στην πρώτη φάση, θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη μας στις υποδείξεις των ειδικών.

 Δείτε το Video:

Fake News, τα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους άνω των 65 ετών, αλλά και μετά τα μεσάνυχτα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε Fake News, όπως είπε, που κυκλοφορούν και αφορούν στα μέτρα καθευατά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών και σημείωσε ότι υπάρχει σύσταση να μετακινούνται όσο το δυνατό λιγότερα για τη δική τους προστασία.

Επίσης, τόνισε πως δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί και πως έχει απλώς δοθεί σύσταση σε όλους μας, να περιορίσουμε για την κρίσιμη αυτή φάση Β’ τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενημέρωσε ότι από αύριο εξαιρούνται από την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών που ισχύει σε όλη τη χώρα, τα μικρά σκάφη έως εφτά μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι δεν επιτρέπεται και η λειτουργία και η χρήση πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι σήμερα το βράδυ σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία πολιτών στον δήμο Ερμιονίδας, ωστόσο ταυτόχρονα παρατείνεται η καραντίνα που έχει επιβληθεί στη δομή στο Κρανίδι για επτά ημέρες.