Προσφορές από τους εμπόρους με το «καλημέρα» - Ζητούν παράταση της μείωσης των ενοικίων

Με το βλέμμα στραμμένο στην αντίδραση των καταναλωτών μετά την «λήξη συναγερμού», ο εμπορικός κόσμος ετοιμάζεται για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Μπορεί σε κάποιες επιχειρήσεις όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα τηλέφωνα να έχουν «πάρει φωτιά» από πελάτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού, ωστόσο η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων περιμένει «δύσκολες μέρες».

Η δραστική μείωση των εισοδημάτων αναμένεται αναπόφευκτα να έχει επίπτωση στην αγοραστική συμπεριφορά κατά τους επόμενους μήνες ενώ η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον εκτιμάται πως θα κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές.

Κάποιοι εκτιμούν πως τα νοικοκυριά τον Μάιο θα σπεύσουν για αγορές, εκμεταλλευόμενα και τις προσφορές που αναμένεται να κάνουν οι έμποροι με το «καλημέρα» της άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, ωστόσο στη συνέχεια και συγκεκριμένα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αναμένεται μια κάμψη λόγω και της πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Ερώτημα παραμένει πώς θα κινηθεί η αγορά τον Αύγουστο, την περίοδο των θερινών εκπτώσεων όπου αναμένονται γενναίες εκπτώσεις τιμών που θα ξεπερνούν το 40% με 50%, και ίσως φθάσουν ακόμη πιο ψηλά.

Οι έμποροι όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, έχουν μεγάλη ανάγκη από έσοδα για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Προβληματισμός υπάρχει και για το Φθινόπωρο, όπου δεν αποκλείεται έξαρση της πανδημίας. Το ενδεχόμενο ενός νέου «lockdown» το ερχόμενο φθινόπωρο «τρομάζει» την αγορά, καθώς θεωρεί ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στο εμπόριο.

Μείζον ζήτημα για τον κλάδο αποτελούν τα ενοίκια. Η μείωση κατά 40% που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θεωρείται πως δεν αρκεί και πως θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις. Ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών έχει καταθέσει ήδη πρόταση για επέκταση της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια και στους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους. Αγκάθι είναι και οι επιταγές, οι οποίες θα αρχίσουν να «σκάνε» μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 75 ημερών που δόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης από την κρίση του κορονοϊού.