«Οι εκκλησίες δεν είναι κομμωτήριο» - Αντιδράσεις για το άνοιγμα των ναών μόνο για ατομική προσευχή

«Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά το θέμα της παρουσίας του κοινού στις λειτουργίες είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου.

«Περιμένω την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα» είπε ο κ. Ιερόθεος μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε ότι «εφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους δεν το γνωρίζω».

Ο κ. Ιερόθεος δήλωσε απογοητευμένος από όσα άκουσε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα το μεσημέρι της Δευτέρας αναρωτώμενος «τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία, είναι ένα σωματείο, είναι ένα σουπερ μάρκετ; Είναι χειρότερο από το σουπερ μαρκετ είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η εκκλησία δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;».

Ο κ. Ιερόθεος μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω διερωτώμενος «τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας». Επικαλέστηκε τέλος τον Μαξ Βέμπερ, ο οποίος, όπως είπε, «έλεγε για τριών ειδών εξουσία. Είναι η Νόμιμη εξουσία, δεύτερον είναι η Χαρισματική εξουσία και τρίτον είναι η Παραδοσιακή εξουσία. Όταν λοιπόν η Νόμιμη δεν αναγνωρίζει την Παραδοσιακή και την Χαρισματική εξουσία, έχουμε μια εκτροπή θα έλεγα. Θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Αυτή τη στιγμή η εκκλησία έχει μια παράδοση 2.000 ετών δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια».

Ο Εκπρόσωπος Κληρικών Ελλάδος:

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υποστήριξε πως οι κληρικοί περιμένουν τις επίσημες εντολές των ειδικών για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ασφαλής επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες.

Ερωτηθείς για το πώς θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες, ο πατήρ Γεώργιος υποστήριξε πως «η εκκλησία έχει αποδείξει την υπευθυνότητα και ικανότητα τήρησης των μέτρων, άρα η πολιτεία οφείλει να μας εμπιστευτεί, εξάλλου οι ευπαθείς ομάδες προστατεύονται από μόνες τους».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα περιφρονούνται οι ναοί προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο πατήρ Γεώργιος επεσήμανε πως πέρα από τον οργανισμό εθελοντών που λειτουργεί εκούσια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, μέσα στους ναούς εκτός από τον εφημέριο υπάρχουν και άλλα τέσσερα λαϊκά μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου υπεύθυνα για τη διαχείριση, την ευπρέπεια και την τάξη του ναού.

Έτσι και αλλιώς αυτό που ζητάνε από την πολιτεία είναι η συμμετοχή με αναλογικότητα.

Πάντως, όσον αφορά την Θεία Κοινωνία, ο πατήρ Γεώργιος ήταν κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα συζήτησης» και πως «η επιστήμη δεν εισέρχεται σε αυτό το θέμα».