Μόλις 7 τα νέα κρούσματα και κανένας θάνατος από κορωνοϊό - Σταδιακή άρση των μέτρων

Μια πραγματικά θετική ημέρα, χωρίς κανέναν θάνατο από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα και μόλις επτά νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.408, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020.

55 συνάνθρωποί μας, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με μέσον όρο ηλικίας τα 67 έτη, ενώ πενήντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Επίσης δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος το τελευταίο 24 ωρο και οι νεκροί, θύματα της πανδημίας στη χώρα μας, παραμένουν 121.

O Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.585.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την άρση των μέτρων ο κος Τσιόδρας τόνισε, ότι πλέον σήμερα συζητήσαμε για τη σταδιακή άρση των μέτρων. 

Δεν είναι δυνατόν, να μην εκτεθούμε στον ιό, όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ούτε όμως και η κοινωνία, να παραμείνει κλειστή, γι’ αυτό και πρέπει να μας γίνουν συνήθεια η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και προστασίας και όταν η ζωή επανέλθει στους συνήθεις ρυθμούς.

Όλα τα μέτρα – ανέφερε – θα συνοδεύονται με αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής: «Πρέπει να αφήσουμε στον ιό πολύ λίγες πιθανότητες να μεταδοθεί», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

Από δύο διαφορετικές εκτιμήσεις πάντως,  επιβεβαιώνεται η διατήρηση του Ρ0 κάτω από το 1. Τα μέτρα περιόρισαν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊου.

Σχετικά με τα σχολεία συνεχίζεται η συζήτηση στην επιτροπή. Δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα. Σχετικά με μέτρα σε δομές υγείας σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής».

Νίκος Χαρδαλιάς: Η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Για το Κρανίδι είπε: «Αντιμετωπίζουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση στο Κρανίδι, αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε 177 δείγματα που βρίσκονται σε φάση εξέτασης στα ειδικά εργαστήρια. Μέσα από αυτά τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει. Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους του Κρανιδίου να παραμείνουν στο σπίτι».

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επιπροσθέτως,  ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή 177 δείγματα από την περιοχή, τα οποία και αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές.

Για την άρση των μέτρων είπε ότι θα είναι σταδιακή και δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κρούσματα: «Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου. Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά. Τους επόμενους μήνες είτε θα πατάμε φρένο, είτε θα παίρνουμε μέτρα εάν χρειαστεί. Ο οδηγός μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ οι διαδικασίες θα γίνονται για τις συναινετικές προσημειώσεις και χωρίς την παρουσία των αντιδίκων, ακριβώς προς αποφυγή των κινδύνων συνωστισμού.