Αδυναμία των ενοικιαστών να πληρώσουν ακόμη και το 60% του ενοικίου - Αναμένεται «ψαλίδι» μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
«Ψαλίδι» έως και 20%. αναμένεται στα ενοίκια από την επόμενη κιόλας ημέρα της εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
«Προ υγειονομικής κρίσης τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές της χώρας ήταν υπερτιμημένα, ως απόρροια έως έναν βαθμό και του ρεύματος της Airbnb.Εφτανες, δηλαδή, σε σημείο να δίνεις 700 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ., για παράδειγμα, στο Παγκράτι. Πλέον δεν θα υπάρχουν τέτοια ποσά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, για να προσθέσει: «Οσον αφορά στα “προπύργια” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήτοι Πλάκα, Ακρόπολη, Κουκάκι, αυτά θα επηρεαστούν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη συμπιεστεί, καταγράφοντας το α’ τρίμηνο του 2020 μείωση πέριξ του 5%, με τις ενεργές αγγελίες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού να ξεπερνούν τις 10.000.
Το Airbnb
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), κ. Θεοδώρα Δήμα, λέει: «Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν επιλέξουν να επιστρέψουν στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες Airbnb θα υποχρεωθούν να ρίξουν τις τιμές».
Προκειμένου, πάντως, να ενθαρρυνθεί μία τέτοια μετάβαση η κ. Δήμα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις από πλευράς του κράτους. «Η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει… καεί από τους συμβατικούς ενοικιαστές. Για όσους, λοιπόν, είναι συστηματικά κακοπληρωτές θα έπρεπε οι διαδικασίες εξώσεως να είναι πιο γρήγορες, αλλά και λιγότερο δαπανηρές. Σήμερα απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο και περί τα 1.000 ευρώ, προκειμένου να βγάλεις κάποιον από το σπίτι σου. Θα ήταν, ίσως, σημαντικό το κράτος να αναλαμβάνει ένα μέρος των εξόδων ή να υιοθετηθεί μία φόρμουλα, έτσι ώστε τυχόν “φέσια” από κοινόχρηστα και λοιπούς λογαριασμούς να επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, όπως ισχύει με τη ΔΕΗ», καταλήγει.
Αδυναμία των ενοικιαστών
Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα όσων εργαζομένων πλήττονται από την πανδημία, φαίνεται ότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και αυτό το 60% του ενοικίο
Οπως εξηγούν στον «Ε.Τ.» αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την έκπτωση του 40% στα μισθώματα, καλύπτοντας ακόμη και εκείνους που υφίστανται κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων τους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, τα μηνύματα είναι μάλλον απογοητευτικά:. «Είναι αδύνατον για έναν εργαζόμενο, ο οποίος χάνει ολοσχερώς τον μισθό του και λαμβάνει επίδομα 800 ευρώ για 45 ημέρες, να συντηρήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και το 60% του μισθώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), κ. Αγγελος Σκιαδάς, και προσθέτει: «Υπάρχουν, δε, πολλές περιπτώσεις, που το μισθωτήριο δεν είναι στο όνομα του εργαζομένου, αλλά στο όνομα άλλου μέλους της οικογένειας (συνήθως συζύγου), που τις περισσότερες φορές είναι και άνεργο. Παρ’ όλα αυτά, ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα μείωσης του μισθώματος, αφού αυτό αναγνωρίζεται μόνον εάν συμπίπτουν το όνομα και το ΑΦΜ του εργαζομένου με το όνομα και το ΑΦΜ του μισθωτή. Θα πρέπει να αρθεί άμεσα η μεγάλη αυτή αδικία».
Τι ζητούν από την κυβέρνηση
Σε μία προσπάθεια, δε, να αποφευχθεί ένα… κύμα εξώσεων για μη καταβολή μισθωμάτων, ο ΠΑΣΥΠΕ έχει προτείνει στην κυβέρνηση την αναστολή για δύο μήνες των επίμαχων υποχρεώσεων, υπενθυμίζοντας πως ήδη εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων, που αφορούν σε αποβολή μισθωτών, τόσο στη μίσθωση κατοικίας όσο και επαγγελματικής στέγης, λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου. «Είναι γεγονός ότι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της γενικότερης αβέβαιης κατάστασης είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε μισθωτή να αναζητήσει και να ανεύρει νέα επαγγελματική στέγη ή κατοικία, προκειμένου να μετακομίσει. Ετσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να έχουμε μία έκρηξη εξώσεων από εκτελέσεις εξωστικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί ή θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν περιλαμβάνει και αναστολή εκδόσεως αποφάσεων. Η αναστολή των εξώσεων λόγω λήξεως της μίσθωσης για έξι μήνες είναι απαραίτητη», καταλήγει ο κ. Σκιαδάς.
Επιχειρήσεις: Πλήρης αναστολή
Την πλήρη αναστολή της καταβολής των μισθωμάτων από την 1η Μαΐου, εφόσον η έκτακτη αυτή κατάσταση συνεχιστεί, ζητά, με τη σειρά της, η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης. Επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος, αν και έχει υποστεί πτώση έως και 90% στα έσοδά του, συνεχίζει να διατηρεί χιλιάδες σημεία πώλησης (από αρτοποιεία μέχρι καφέ και καταστήματα γρήγορου φαγητού), ενώ απασχολεί και έναν εξίσου μεγάλο αριθμό εργαζομένων.