52 νέα κρούσματα, 1.884 συνολικά - 83 θάνατοι, 84 διασωληνωμένοι

1.884 είναι τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπου  52 νέα κρούσματα σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. 

84 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ κατεγράφησαν δύο ακόμα θάνατοι από τον Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα,  να φτάνει τους 83.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε, ότι μέχρι σήμερα είναι περισσότερα από 1,4 εκατ.  τα κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 83.000, οι νεκροί παγκοσμίως

Σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας τονίζεται, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς μπορεί να υπάρξει μόλυνση από επανατοποθέτηση.

Επανατοποθετήθηκε, λέγοντας ότι, όπως τόνισε και ο ΠΟΥ, τα μέτρα για όλο τον κόσμο είναι η φυσική απόσταση, η αποφυγή του συνωστισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνιζόμαστε.

Τόνισε επίσης πως το Ευρωπαϊκο Κέντρο Πρόληψης Νόσων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας.

Για τα τεστ ο κος Τσιόδρας είπε: «Μία στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια με εμάς έχουν υιοθετήσει και στο εξωτερικό. Όταν βρισκόμαστε στην περίοδο επώασης τα τεστ είναι αρνητικά.  Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τα τεστ. ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό. Θέλουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα να μας χρησιμεύσουν την επόμενη μέρα. Παραμένουμε στη φάση του μετριασμού με τη φάση των μέτρων της απόστασης».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Από τις έξι το απόγευμα σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας. Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι και τις 27 Απριλίου».

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, είπε ότι «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους. Μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση από αέρος και θάλασσας. Μόνη εξαίρεση οι μόνιμοι κάτοικοι», ενώ τόνισε ότι: «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο στα 300 πλέον ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και τα οχήματα θα επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησα.

Επίσης τόνισε ότι: «Μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση από αέρος και θάλασσας. Μόνη εξαίρεση οι μόνιμοι κάτοικοι».

«Εάν κάποιοι κάνουν χρήση άδειας και πάνε στα χωριά τους, με δική τους ευθύνη θα παραμείνουν εκεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια δήμων να μεταφέρουν στα σπίτια το Άγιο Φως είπε: «Υπαρκτός ο κίνδυνος, εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

Επίσης χαρακτήρισε fake news τις ημερομηνίες με τις άρσεις μέτρων λέγοντας με έμφαση: «Ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές των πολιτών».