ΑΠΘ: Μακρύς ο δρόμος - Αυτές είναι οι ημερομηνίες για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Το μεγάλο ερώτημα, το πότε θα αρχίσει δηλαδή,  η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ανέλυσε ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης με το μοντέλο προβλέψεων που παρουσίασε στην εκπομπή iNFO-19 στο OPEN.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Σαρηγιάννη, η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο αυτό δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα και τα προβλεπόμενα κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί.

Τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως φαίνεται και από την καθημερινή ενημέρωση από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση της καμπής της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Το μοντέλο του ΑΠΘ, προβλέπεται συνολικός αριθμός επόμενων κρουσμάτων γύρω στα 2.100, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή και τα στοιχεία που αναλύει με τα συγκεκριμένα μοντέλα, μετά τις 10-17 Μαΐου είναι η ημερομηνία που πιθανολογείται ότι θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για μία σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Βασική προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής θα τηρούνται πιστά όλο αυτό το διάστημα.