Έλληνας γιατρός απαντά στο εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τον αέρα

Επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ θεωρούν πιθανό κάτι ανησυχητικό: ότι ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Αν και οι έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα, ο δρ Χάρβει Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το “Science”, ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

«Πολύ μικρό ποσοστό»

Μιλώντας στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη ο λοιμωξιολόγος και επιμελητής Παθολογικής στο «Αττικόν», Δρόσος Καραγεωργόπουλος, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης του ιού πρέπει να αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό. «Ξέρουμε ότι με κάποιους χειρισμούς που γίνονται μέσα στα νοσοκομεία ο ιός μπορεί να μεταδίδεται μέσω του αέρα αλλά είναι πολύ συγκεκριμένοι χειρισμοί και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί στην καθημερινότητα.

Οι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα είναι ο ιός της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί και ο κάθε άνθρωπος μολύνει άλλους δέκα ή παραπάνω. Αυτός ο ιός ξέρουμε επιδημιολογικά ότι ο καθένας μπορεί να μολύνει μέχρι τρεις. Αρα αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης και αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία».

Μάλιστα, ο κ. Καραγεωργόπουλος φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως λέει χαρακτηριστικά εκεί οι νοσηλευτές φορούν απλή χειρουργική μάσκα και επομένως αν ήταν αυτός ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα είχαν νοσήσει όλοι.