Υγειονομική «βόμβα» με 120 κρούσματα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ξεπέρασαν τα 120 κρούσματα στην πλωτή υγειονομική «βόμβα» του «Ελευθέριος Βενιζέλος» γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές. Μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί 40 άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο και ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, όμως ο αριθμός των νοσούντων αυξήθηκε ραγδαία μετά και τα τελευταία αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Δυο εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν μεταφερθεί στο «Νοσοκομείο Αττικόν» καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, τον 73χρονο Ελβετό και έναν 34χρονο Ινδονήσιο που μεταφέρθηκε χθες στην Μαρίνα Ζέας κι από εκεί στο νοσοκομείο.

Το πλοίο  παραμένει εδώ και μέρες σε καραντίνα στα ανοικτά του Πειραιά.

Είχε ναυλωθεί από την τουρκικής ιδοκτησίας Miray International Shipping Management, η οποία παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Στο πλοίο επιβαίνουν 150 Τούρκοι μηχανικοί και τεχνίτες, ενώ μαζί τους βρίσκονται και 36 Ελληνες, οι οποίοι -αρχικά- κατευθύνονταν στο Καντίθ της Ισπανίας για να πραγματοποιήσουν εργασίες σε κρουαζιερόπλοιο. Συνολικά στο «Ελ. Βενιζέλος» βρίσκονται 383 εργάτες από 13 χώρες όπως η Ινδονησία (83 άτομα), η Ουκρανία (82 άτομα), η Βουλγαρία και το Καζακστάν.

Η «Οδύσσεια»

Λόγω όμως των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ισπανία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το πλοίο δεν κατάφερε να καταπλεύσει στη χώρα της Ιβηρικής και πήρε εντολή να επιστρέψει στην Τουρκία όπου όμως φέρεται να επετράπη η αποβίβαση μόνο στους τούρκους υπηκόους.

Ετσι, από τις 21 Μαρτίου το «Ελευθέριος Βενιζέλος» -που πλέον αποτελεί υγειονομική «βόμβα»- παραμένει αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι επιβάτες του πλοίου, βρίσκονται κλεισμένοι στις καμπίνες τους, κατά μόνας και έχουν φυσικό εξαερισμό, γεγονός πολύ σημαντικό για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς είναι πλέον πασιφανές ότι ο ιός έχει διασπαρεί μέσα στο πλοίο. Οι ναυτικοί χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, ενώ ήδη στο πλοίο που απαριθμεί 11 καταστρώματα, υπάρχουν χώροι καραντίνας.