Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό - Τα στοιχεία που θα αναγράφονται - Ποιοι φορείς θα πρέπει να τα τηρούν
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας συστήνεται και λειτουργεί Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19.Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα μπορούν να καταγράφονται επισήμως και οι ασθενείς με κορωνοϊό που μεταβαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ανεξάρτητα εάν νοσηλεύονται ή όχι.
Όπως σημειώνεται οι στόχοι του Εθνικού Μητρώου Ασθενώ, από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι:
- η άμεση και ταχεία καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, στα ειδικά κέντρα υγείας της χώρας και σε κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας με δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του,
- η άμεση καταγραφή και ιατρική παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων που εντοπίζονται ή και παρακολουθούνται από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού,
- η αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης παραπεμπτικών για την εξέταση του κορωνοϊού COVID-19 και
- η διαμόρφωση επαρκών επιδημιολογικών δεδομένων για την, επί τη βάσει των καταγραφών αυτών, αποστολή των δειγμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) προς τα διαπιστευμένα εθνικά και άλλα εργαστήρια.
- Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται πλέον και η παραπομπή των πιθανών κρουσμάτων για την ειδική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν φέρουν το ιό ή όχι.
Τα δεδομένα
Με βάση τα όσα προβλέπονται, τα στοιχεία των πασχόντων που θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο είναι ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ηλικία, το φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του.
Οι ποινές
Πάντως με βάση τα όσα αναγράφονται στην ΠΝΠ για όσους φορείς δεν καταγράφουν τα περιστατικά, προβλέπονται αυστηρές ποινές. Ειδικότερα εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να εντάσσουν τα στοιχεία των ασθενών στο μητρώο είναι:
Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, σε όλη την Επικράτεια, κάθε ιατρός που παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημό- σιο, ή Ο.Τ.Α, ή Ν.Π.Δ.Δ., ή Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός, υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί το Μητρώο και τον Ε.Ο.Δ.Υ. και μόνο στην περίπτωση που η καταγραφή μέσω του Μητρώου δεν καθίσταται εφικτή, ενημερώνει με κάθε άλλο πρόσφορο διαθέσιμο μέσο και ιδίως με ηλεκτρονική αλληλογραφία, με τηλεομοιοτυπία, με τηλεγράφημα και με τηλεφωνική επικοινωνία, για κάθε κρούσμα νοσήματος που υποπίπτει στην αντίληψή του.
Όσο για τις ποινές αναφέρεται: “Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου επιφέρει διοικητική ποινή προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας νομικού προσώπου ιδιωτικού φορέα υπηρεσιών υγείας για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών και, σε περίπτωση υποτροπής, έως οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Αντίστοιχη παράλειψη ιδιώτη ιατρού επιστημονικά υπευθύνου ιατρείου συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα των περ. γ ́ και δ ́ της παρ. 1 του άρθρου 319 του ν. 4512/2018 (Α ́ 5)”.