Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα στον Μανώλη Γλέζο - Αφιερώματα του διεθνούς Τύπου στον εμβληματικό 'Ελληνα
Τον γύρο του κόσμου, έκανε η θλιβερή είδηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, με τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, να κάνουν εκτενείς αναφορές, στη ζωή, τη δράση, την προσωπικότητα και την απώλεια του μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εμβληματικού πολιτικού της Αριστεράς.
Το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για έναν σημαντικό Έλληνα, του οποίου η ηρωική πράξη στην αρχή των δύσκολων χρόνων της Κατοχής λειτούργησε ως «πολεμική κραυγή» για το ακόμη τότε σχεδόν ανύπαρκτο αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα, το οποίο στη συνέχεια των κατοχικών χρόνων θα γιγαντωθεί. Επίσης, το σχετικό τηλεγράφημα τονίζει το σεβασμό που ενέπνεε το πρόσωπο του σε σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό φάσμα.
Το Associated Press αναφέρθηκε στην απώλεια ενός «ήρωα της αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος έμεινε ενεργός στην πολιτική μέχρι και τη 10η δεκαετία της ζωής του».
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), έκανε λόγο για τον «Έλληνα ήρωα της Αντίστασης που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη, επιβίωσε από δύο θανατικές καταδίκες και παρέμεινε ακτιβιστής ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία». Ακόμη, το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μία «ισχυρή φωνή» της Αριστεράς στην Ελλάδα, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ακόμη και στα 90 του χρόνια.
Την είδηση της απώλειας του Μανώλη Γλέζου αναπαρήγαγαν επίσης μεγάλα ειδησεογραφικά ΜΜΕ, από όλο τον κόσμο, όπως οι New York Times, το Taiwan News και το γαλλικό RFI.
Αλέξης Τσίπρας: «Νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του».
Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε την τελευταία του πνοή, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, στη 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ο αιώνιος αντιστασιακός, που έφυγε ανήμερα της επετείου της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο άκουσμα της απώλειας του Μανώλη Γλέζου, ανάρτησε το ακόλουθο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου
Με βαθύτατη θλίψη, η Διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανακοινώνει την απώλεια του Μανώλη Γλέζου. Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης εξέπνευσε σήμερα 30 Μαρτίου 2020 και ώρα 13.15’, σε ηλικία 98 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια. Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε τις μέρες που μαίνονταν ο διωγμός της Σμύρνης, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στο Απείρανθο της Νάξου. Ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, εμβληματικός ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Μανώλης Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Το 1962, ο Μανώλης Γλέζος, που είχε γνωρίσει τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα, (ο Φιντέλ Κάστρο, μάλιστα είχε μάθει για εκείνον, την προσωπικότητα και τη δράση του, πολύ πριν συναντηθούν οι δυό τους), τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».