Πώς πλήττεται ο τουρισμός, το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας και... η παραοικονομία

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Οι προβλέψεις για την πορεία του Τουρισμού: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού οι διεθνείς αφίξεις ενδέχεται να μειωθούν σε ποσοστό έως 30% εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού. Αυτό μπορεί να μειώσει την συμβολή του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5 έως 7 %.  Πτώση διεθνών αφίξεων προβλέπει και ο  ΟΟΣΑ κατά 18% σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Τι πόρισμα μπορούμε να βγάλουμε  για την Ελλάδα: Aναμφίβολα η  πτώση του τουρισμού θα επηρεάσει και την Ελλάδα η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και ο οποίος διαμορφώνει το 20% του ΑΕΠ της χώρας, αρκετά πάνω από τον μέσο παγκόσμιο όρο ο οποίος είναι στο 10%. Αυτή την στιγμή, το 40% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας- αρκετά υψηλό- απασχολείται στον τουριστικό κλάδο. Η μειωμένη τουριστική ζήτηση εκτιμούμε πως  θα αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας του τομέα.

Πώς οι  συνέπειες του τουρισμού θα αποτυπωθούν και στην κατανάλωση: Θα είναι μεγάλες όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για τους ιδιώτες , καθώς το ποσοστό των πολιτών που αποκτούσε εισόδημα από την βραχυχρόνια μίσθωση κάποιου ακινήτου, είχε αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση, θα μειωθεί παραπάνω από όσο αναμένουμε.

Υπάρχουν και συνέπειες που δε θα αποτυπωθούν επισήμως: Ας μη ξεχνάμε επίσης πως στον τουρισμό υπάρχει και μεγάλο δυστυχώς ποσοστό παραοικονομίας. Πολλοί είναι αυτοί που “ξέχναγαν”  να δηλώσουν τα έσοδα τους ή να δώσουν απόδειξη στους πελάτες. Η παραοικονομία στην Ελλάδα, υπολογίζεται στο ποσοστό του 30% το οποίο άρχισε να καλλιεργείτε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της κρίσης. Αυτό σημαίνει πως στον τομέα του τουρισμού, από την  παραοικονομία αντιστοιχούν τουλάχιστον 12 δις. δολάρια, ποσό που θα μειωθεί επίσης εξαιτίας του κοροναϊού.

Από τι εξαρτώνται οι απώλειες του Ελληνικού τουρισμού και πως θα τις αναπληρώσει: Ήδη τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα από το ξαφνικό Lock down  έχουν απώλειες 50%. O τουρισμός  εξαρτάται  από την εξάπλωση του ιού στις υπόλοιπες χώρες. Επομένως θα καθυστερήσει η ανάκαμψή του συγκριτικά με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.  Η χώρα μας, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καλύψει τις απώλειες δίνοντας έμφαση σε άλλους κλάδους. Να σημειώσουμε πως  λόγω τις μεγάλης εξάρτησης της από τον συγκεκριμένο τομέα, οι ζημιές θα είναι πιο αισθητές από ότι σε άλλες χώρες.

Γιατί ο θαλάσσιος τουρισμός αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες: Αισθητές θα είναι οι απώλειες και στον θαλάσσιο τουρισμό, τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και στα σκάφη αναψυχής. Ο θαλάσσιος τουρισμός έχει ένα επιπλέον πρόβλημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη, τα οποία αυξάνονται όταν τα πλοία ή ιστιοφόρα παραμένουν δεμένα. Εκτός από την αβεβαιότητα της πανδημίας, τους επαγγελματίες του χώρου  απασχολεί και η  τιμή του ΦΠΑ για τον οποίο πέρυσι αποφασίστηκε  πως το 2020 θα  αυξηθεί  στα σκάφη του θαλάσσιου τουρισμού, από 12 σε  24%, όταν σε γειτονικές χώρες διαμορφώνεται σε  0% για την Τουρκία και Αλβανία, 6,6% για την Ιταλία, 13%  για την Κροατία. Οι τρέχουσες εξελίξεις του κοροναϊού κάνει τους επαγγελματίες να ζητούν αναστολή της αύξησης αφού η κατάσταση έχει δυσκολέψει πριν καν αρχίσει η  σεζόν. Ο θαλάσσιος τουρισμός αυτό που χρειάζεται κυρίως, είναι ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστότητα.

Πηγή: Economico.gr