Την επιβεβαίωση 78 νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 821 ανακοίνωσε στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Δυστυχώς ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε και την αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα, με τους δύο τελευταίου θανάτους, σε Ξάνθη και Κρήτη, να σημειώνονται με διαφορά λίγης ώρας.
Πλέον τα θύματα ανέρχονται σε 22, 18 άνδρες και 4 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Από τους 22 συνανθρώπους μας που έχασα τη μάχη για τη ζωή οι 21 είχαν υποκείμενο νόσημα.
Από τους ασθενείς 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, οι περισσότεροι άνδρες και με υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Επίσης, 36 άτομα τα οποία ασθένησαν έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 τεστ.
Ανακοινώνοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα «δεν υπάρχει επιθετική αύξηση».
Αντίθετα τρομακτικοί είναι οι αριθμοί όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας παγκοσμίως. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα κρούσματα ξεπερνούν τις 440.000 σε 197 χώρες, ενώ περισσότεροι από 19.700 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού.
Περισσότεροι οι άνδρες ασθενείς
Φαίνεται ότι οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον νέο ιό από τις γυναίκες, δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Ο λοιμοξιωλόγος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι υπάρχουν δεδομένα από τον SARS και τον MERS που το το επιβεβαιώνουν. «Ίσως έχει να κάνει με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία είναι συνήθειες που εντοπίζονται συχνότερα στους άνδρες. Φαίνεται ότι έχουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα του γυναικείου φύλου και φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Παρόλα αυτά και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν», τόνισε.
Αναφορικά με τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες, ο κ Τσιόδρας επανέλαβε ότι «ο ιός δεν σέβεται καμια ηλικία, μπορεί να υπάρχουν κρούσματα και σε νέους ανθρώπους». Συμβούλευσε όσους είναι ασθενείς με ήπια συμπτώματα και σε μικρότερη ηλικία να παρακολουθούν καθημερινά την υγεία τους και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να μένουν σε δωμάτιο μόνοι τους εάν αυτό είναι δυνατόν και να το αερίζουν επαρκώς και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους μέσα στο σπίτι, για να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας.