Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκηνικό τρόμου διεθνώς, με την Ιταλία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρουσμάτων, μετά την Κϊνα, και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισέρχονται και αυτές σταδιακά σε αχαρτογράφητα νερά.
Και στην Ελλάδα, όμως, εντείνεται καθημερινά η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωναϊού, μετά το θάνατο ενός ασθενή και τον εντοπισμό 18 νέων κρουσμάτων κατά τη χθεσινή μέρα, ενώ σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση για άλλα 15. Στην κυβέρνηση, εξάλλου, δεν κρύβουν τον προβληματισμό που μεταφέρεται από τους επιστήμονες για τα 10 «ορφανά» κρούσματα, αυτά δηλαδή που δεν είναι γνωστή η πηγή της διασποράς.
Η χθεσινή απόφαση για το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων που περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το κλείσιμο από σήμερα, κινηματογράφων, θεάτρων, κέντρων διασκέδασης αλλά και των δικαστηρίων είναι ενδεικτική της δραματικής προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του ιού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας στις αυξημένες ανάγκες που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.
Σε καθημερινή βάση
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι πλέον συναντώνται σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρακολουθούν κατά πόδας την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και την υλοποίηση, βήμα προς βήμα, όλων των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε, εξάλλου, χθες, ότι και νέα μέτρα είναι προ των πυλών. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «το βασικό πρόβλημα και η δυσκολία είναι μπροστά μας. Κι αυτό είναι να μην υπάρξει μία μαζική ανάγκη κυρίως από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που θα χρειαστούν βοήθεια σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Γι’ αυτό λέμε σε όλους να παίρνουν τα μέτρα πρόληψης, να μένουν στο σπίτι τους αν έχουν κάποιο σύμπτωμα, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής πρόληψης και υγιεινής, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Αν δεν επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη τότε ό, τι προσπάθεια και να κάνουμε θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες εξελίξεις».
Εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τριψήφιο νούμερο, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, λίγες ώρες μετά τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα, ανέρχονται πλέον σε 117. Το τελευταίο 24ώρο επιβεβαιώθηκαν συνολικά 18 νέα κρούσματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με ήδη ασθενείς. Συνολικά 107 από τα κρούσματα είναι γνωστής προέλευσης. 82 είναι άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό και 25 οι επαφές τους.
Ωστόσο, συνολικά 10 κρούσματα αναφέρονται ως «ορφανά», καθώς δεν υπάρχει προφανής σύνδεση τους με κάποιον άλλον ασθενή ή με ταξίδια και δραστηριότητες που θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη του ιού στους εν λόγω ασθενείς.
Υπάρχουν επίσης 15 πιθανά κρούσματα, για τα οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Συνολικά, 34 κρούσματα νοσηλεύονται, με τρεις να είναι πιο σοβαρά και να βρίσκονται σε ΜΕΘ.
Στην Αττική
Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε χθες στην επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
2.313 κρούσματα και 196 θάνατοι στην Ιταλία – Ανησυχία και στην Ισπανία
Κάθε μέρα και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην Ιταλία αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα όλη τη χώρα, είναι πολύ νωρίς για να αποδώσουν.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.313 νέα κρούσματα και 196 νέοι θάνατοι, σπάζοντας έτσι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και 12.426 και των θανάτων σε 827.
Ανησυχία όμως προκαλεί και η κατάσταση στην Ισπανία όπου διπλασιάστηκαντα θύματα μέσα σε μια ημέρα, από 47 την Τετάρτη στα 84 την Πέμπτη. Μέσα σε λίγα 24ωρα ιοι αρχές της χώρας έχουν αναφέρει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που πλέον ανέρχονται σε 2.227 (η εξέλιξη στους πίνακες που ακολουθούν). Μόνο την Τετάρτη αναφέρθηκαν 582 νέα κρούσματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κήρυξε χθεςτην πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 95 στην πόλη.
Καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού, ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε χθες σαρωτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τα ταξίδια από 26 ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για να λάβει μέτρα απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει το μέτρο της απαγόρευσης μαζικών συναθροίσεων ενώ η Walt Disney ανακοίνωσε ότι κλείνει τα θεματικά πάρκα της Disneyland και της California Adventure στην Άναχαϊμ στην Καλιφόρνια.
Η πολιτεία της Καλιφόρνια απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις 250 ανθρώπων και άνω ως τα τέλη του Μαρτίου. Οι υγειονομικοί ειδικοί στην πολιτεία συνέστησαν ότι οι μικρότερες εκδηλώσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι διοργανωτές εφαρμόζουν μέτρα για την απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.
ΠΟΥ: Διπλασιάστε τις προσπάθειες
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε χθες όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ιδέα πως οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη”.
″Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί”, σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά ”δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία” ανάμεσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν.
Σημείωνεται ότι περισσότερα από 125.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές, ενώ 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.