Δεν έχουν τέλος οι συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ σε Χίο-Μυτιλήνη - Πέτσας: Είμαστε αποφασισμένοι

Σύγκρουση ξέσπασε πριν από λίγο ανάμεσα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, τη δεύτερη είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για την επίταξη και τη νέα κλειστή δομή που σχεδίαστηκε να κατασκευαστεί στη Λέσβο.

Κατά την επίθεση με τα χημικά ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές σε δασική έκταση, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, κάλεσμα υπάρχει για τις 14.00 σε όλες και όλους με σκοπό τη μεταφορά τους (με πούλμαν και Ι.Χ.) στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου.

Πορεία διαμαρτυρίας γίνεται αυτήν την ώρα και στη Χίο. Διαδηλωτές κατευθύνονται στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη και θα επιστρέψουν και πάλι στην πλατεία Πλαστήρα. Στο μεταξύ απορριμματοφόρα του Δήμου κατευθύνονται προς την περιοχή Αίπος.

Η σύγκρουση των νησιωτών με την κυβέρνηση για τα κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες οδηγείται στα άκρα, καθώς τόσο το λιμάνι της Μυτιλήνης όσο και αυτό των Μεστών Χίου μετατράπηκαν ήδη από χθες το βράδυ, σε πεδίο μάχης με οδομαχίες μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Η κατάσταση εκτονώθηκε κάποια στιγμή, με τους κατοίκους ωστόσο να παραμένουν στο σημείο, ενώ νωρίτερα υπήρχε κυνηγητό, πετροπόλεμος κι έπεσαν δακρυγόνα στα λαγκάδια γύρω από το χώρο που θα ανεγερθεί η δομή

Γενικό «μπλακ άουτ» στο νησί

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα Τρίτη γενική απεργία και κάλεσε σε συγκέντρωση στις 10:00 στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης.

Καλούμε όλους  τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών.

Να κλείσουν τώρα τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος στη δουλεία. Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό.

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης».

Οδοφράγματα και ρουκέτες στη Χίο

Από το λιμάνι της Χίου, η ένταση μεταφέρθηκε στο Βροντάδο. Με οδοφράγματα, μπλόκα από κορμούς δέντρων επιχειρούν οι κάτοικοι του χωριού να αντισταθούν στις δυνάμεις τ των ΜΑΤ που έστειλε στη Χίο η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής. Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό. Από τα ξημερώματα της Τρίτης εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

29a1d265d38504f383a22c7bf973bc33.jpeg

Στα συγκεκριμένα σημεία πολίτες και ΜΑΤ «αναμετρήθηκαν» με τους κατοίκους να πετούν στα ΜΑΤ τις ρουκέτες από τον παραδοσιακό «ρουκετοπόλεμο» που γίνεται ανάμεσα σε δύο ενορίες το Πάσχα.

Ο Πέτσας

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το σχέδιό της στο Προσφυγικό» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι «το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας συνδέει το Προσφυγικό με τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας πως ζητήματα όπως ο κοροναϊός θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά με τη δημιουργία κλειστών δομών. Όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι ανοιχτές και άναρχες δομές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υγειονομικές βόμβες».

«Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν. Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες ανοιχτές δομές θα κλείσουν» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα πως θέληση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών.