Η Ελλάδα θα θέσει ακαδημαϊκά φίλτρα στον χώρο των ιδιωτικών κολεγίων που δηλώνουν ότι παρέχουν πανεπιστημιακά πτυχία; Ποιοι διδάσκουν και ποιο πρόγραμμα σπουδών; Και ευρύτερα, οι διδάσκοντες έχουν διδακτορικό τίτλο όπως όλοι οι πανεπιστημιακοί; Ποιο το ερευνητικό τους έργο; Με ποιες διαδικασίες επιλέγονται; Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ερωτήματα, ύστερα από την απόφαση της υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως να επιτρέπει στους κατόχους πτυχίων κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ να εργαστούν στην εκπαίδευση. Το βασικό διακύβευμα είναι πολιτικό και σχετίζεται με το εάν η πολιτεία θα διενεργεί ελέγχους ως προς την ακαδημαϊκότητα και τους όρους σπουδών στα κολέγια. Η κ. Κεραμέως υποστηρίζει πως εναρμονίζεται με την προειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε., το περιεχόμενο της οποίας αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα προκάλεσε όξυνση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη χθεσινή έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Με τη ρύθμιση ο διορισμός στον εκπαιδευτικό κλάδο θα προβλέπεται όχι μόνο σε αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ, σε αποφοίτους ξένων ΑΕΙ εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ και σε κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, αλλά και «σε κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού». Είναι η κρίσιμη τέταρτη εναλλακτική, που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα.
Διευκρινιστική ανακοίνωση
Χθες, το υπουργείο εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, μιλώντας για «ισχυρισμούς περί δυνατότητας αποφοίτων κολεγίων να προσληφθούν στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικοί».
Βεβαίως, δεν πρόκειται για ισχυρισμούς. Αλλωστε, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «δικαίωμα συμμετοχής, για πρόσληψη ή διορισμό ως εκπαιδευτικοί, θα έχουν κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού ανεξάρτητα από τον τόπο φοίτησης»· τα κολέγια δηλώνουν παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι «η νομοθετική ρύθμιση αποδεικνύει τον σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε. ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο υποβάλλει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τον νόμο 4589/2019 είχε προχωρήσει στην κατάργηση του πλαισίου που ίσχυε έως και το 2019, για τον διορισμό ή πρόσληψη ως εκπαιδευτικών μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Τα ως άνω προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επικαλείται και τη συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε. και είχαν ως αποτέλεσμα τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Γαβρόγλου, Φίλης
Μιλώντας η «Κ» με τον τέως υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αλλά και τον προκάτοχό του και νυν τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, αμφισβήτησαν ότι η Ε.Ε. αντέδρασε στην αλλαγή της ρύθμισης, αλλά η αντίδρασή της αφορούσε τις έως τότε καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ. «Δεν υπάρχει προειδοποίηση της Ε.Ε.», είπε ο κ. Φίλης, συμφωνώντας με τον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπερασπίστηκε τη ρύθμιση του νόμου 4589/2019, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το ΔΟΑΤΑΠ να αξιολογεί την ακαδημαϊκότητα των πτυχίων. «Η επαγγελματική αναγνώριση έχει κατοχυρωθεί με νόμο επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου το 2012 και αυτή ακολουθούσε το ΑΣΕΠ στις προκηρύξεις του, αλλά πλέον η νυν υπουργός Νίκη Κεραμέως ανοίγει παράθυρο για ακαδημαϊκή αναγνώριση», συμπύκνωσαν οι δύο πρώην υπουργοί.
«Η χώρα μας οφείλει να σέβεται και σέβεται ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. το ενωσιακό δίκαιο και την κείμενη νομοθεσία όπως αυτή ορίζεται στη σχετική οδηγία, που διασφαλίζει για όλους ευκαιρίες για εργασία χωρίς αποκλεισμούς», λέει το υπουργείο, χωρίς ωστόσο να απαντά στις αιτιάσεις για την ανάγκη «για τη διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» πριν διοριστούν. Aλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον νόμο ακριβώς διότι δήλωνε ότι θα κάνει διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και όχι αναπληρωτών. Επίσης, ερώτημα είναι εάν υπήρξε έλεγχος της κατάστασης στον κλάδο των κολεγίων.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή -Απόστολος Λακασάς