Με μπιτονάκια των 10 – 20 λίτρων εφοδιάζεται πετρέλαιο θέρμανσης ένας στους τέσσερις καταναλωτές, συνεπεία της ένδειας και των πολύ δύσκολων οικονομικών συνθήκων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Το φαινόμενο έχει αποκτήσει πολύ μεγάλες αυξητικές τάσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά και ακόμη μεγαλύτερες σε σύγκριση με την προπέρσινη. Μάλιστα. έγινε ιδιαίτερα αισθητό την περίοδο των γιορτών, όταν μεγάλος αριθμός καταναλωτών πήγαινε με μικρά μπιτονάκια στα πρατήρια υγρών καυσίμων και προμηθευόταν πετρέλαιο θέρμανσης ίσα – ίσα για να ζεσταθεί δύο ή τρεις μέρες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο. «Είμαι πολύ παλιός στο επάγγελμα και σας λέω με βεβαιότητα ότι τέτοιο φαινόμενο έχουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια. Δυστυχώς, έχουμε γυρίσει σε άλλες δύσκολες εποχές, αφού δεν αντέχει η τσέπη των καταναλωτών. Κατά κόρον επισκέπτονταν πρατήρια καυσίμων καταναλωτές, οι οποίοι είχαν στο χέρι τους δύο, τρία ή τέσσερα μπιτόνια των δέκα ή είκοσι λίτρων και αγόραζαν λίγο πετρέλαιο, για να ζεσταθούν δύο ή τρεις μέρες μέσα στις γιορτές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ασμάτογλου.
«Είναι γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές αγοράζουν μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Οι καταναλωτές, δυστυχώς, δεν έχουν χρήματα. Μέσα στις γιορτές το είδαμε αυτό να συμβαίνει πολλές φορές. Αρκετοί αγόρασαν λίγο πετρέλαιο, μόνο και μόνο για να πάρουν το επίδομα. Οι εφτά στις δέκα παραγγελίες που έχουμε, αφορούν καταναλωτές που προμηθεύονται πετρέλαιο, αφότου έχουν ξεμείνει ή αγοράζουν πολύ μικρές ποσότητες», συμπληρώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Άγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής.
Υπάρχει επάρκεια
Τις τελευταίες μέρες από μερίδα καταναλωτών εκφράστηκαν παράπονα ότι, αν και επισκέφθηκαν αρκετά πρατήρια, δεν μπόρεσαν να βρουν πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω έλλειψης στην αγορά. Η εικόνα που δίνουν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων είναι πολύ διαφορετική. Τονίζουν στο ethnos.gr ότι στην αγορά υπάρχει υπερεπάρκεια πετρελαίου θέρμανσης και υποστηρίζουν ότι οι παραγγελίες δεν είναι δυνατόν πάντοτε να εκτελεστούν αυθημερόν, αφού υπάρχει λίστα προτεραιότητας. Επίσης, σημειώνουν ότι κάποια πρατήρια, κυρίως στην Αθήνα, δεν δέχονται παραγγελίες μικρής ποσότητας (των 150 ή 200 λίτρων), αφού σε αυτές τις περιπτώσεις τα έξοδα μεταφοράς του πετρελαίου με το βυτίο θα είναι περισσότερα από το κέρδος τους.
Παράλληλα, κάποια πρατήρια έχουν καταργήσει τις μικρές αντλίες καυσίμων, αφού δεν ήταν ανταποδοτικές και χαλούσαν εύκολα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο στα μικρά μπιτόνια, με τα οποία προσέρχονται στις επιχειρήσεις τους πολλοί καταναλωτές. «Έχει επάρκεια πετρελαίου η αγορά. Οι παραδόσεις γίνονται στην ώρα τους και δεν είχαμε μέχρι στιγμής μεγάλου μεγέθους κακοκαιρίες, ώστε να υπάρξει τεράστια ζήτηση», τονίζει ο κ. Ασμάτογλου.
«Η αγορά εξυπηρετείται πάρα πολύ καλά, αφού υπάρχει επάρκεια πετρελαίου θέρμανσης. Κάποιοι καταναλωτές περιμένουν να τελειώσει το πετρέλαιο που διαθέτουν και μετά παραγγέλνουν 200 λίτρα στον έκτο όροφο. Δεν είναι δυνατόν όλες οι παραγγελίες να εκτελεστούν αυθημερόν, αφού υπάρχουν και προγραμματισμένες. Κάποια βυτία συναδέλφων δε θα πάνε σε πολύ μικρές παραγγελίες, όπως, για παράδειγμα, 150 λίτρων», σημειώνει ο κ. Κιουρτζής.
πηγή: ethnos.gr