Αποζημίωση για γυαλιά: Πώς θα πληρώνονται οι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του χρόνου

Στον ΕΟΠΥΥ, με τις αποδείξεις ανα χείρας, θα πρέπει να πηγαίνουν οι ασθενείς προκειμένου να πληρωθούν για αγορά οπτικών ειδών ή ειδικές θεραπείες. Η διοίκηση του Οργανισμού  επανέφερε προσωρινά το παλαιό σύστημα αποζημίωσης των ασφαλισμένων, μετά από τον γολγοθά που δημιούργησε το νέο σύστημα με τη χρήση voucher.

 

Έτσι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πηγαίνουν με τη συνταγή του γιατρού ή το παραπεμπτικό για ειδικές θεραπείες στους οπτικούς ή στους επιστήμονες ειδικής αγωγής και να καταβάλλουν το αντίτιμο. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφθούν τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα και τις αποδείξεις. Εκεί θα εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται που στην περίπτωση των οπτικών ειδών είναι 100 ευρώ.

Με τη σχετική απόφαση που κοινοποίησε ο ΕΟΠΥΥ στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ), ουσιαστικά ξεμπλοκάρουν δεκάδες χιλιάδες πληρωμές για θεραπείες ειδικής αγωγής ή αγορές οπτικών ειδών, που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο και θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ και «εξαιτίας της καθυστέρησης στη συμφωνία με τους θεραπευτές Ειδικών Θεραπειών και τους προμηθευτές οπτικών ειδών», αποφασίσθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας σε δικαιούχους του Οργανισμού για δαπάνες που διενεργήθηκαν ή θα διενεργηθούν έως και τις 31-12-2019 και αφορούν προμήθεια οπτικών ειδών και χορήγηση ειδικών θεραπειών.

Η απόδοση της δαπάνης θα γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) είτε για το οφθαλμολογικό πρόβλημα είτε για τη διαταραχή που απαιτεί θεραπεια ειδικής αγωγής.

Προτεινόμενα για εσάς