«Το κόστος των δεδομένων παραμένει πολύ υψηλό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) καλώντας τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν τις τιμές στα δεδομένα
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα στοιχεία πολλών διεθνών μετρήσεων αναφέρονται στις ονομαστικές και όχι στις πραγματικές ταχύτητες. Γι΄αυτό το λόγο κάλεσε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας «να αναπροσαρμόσουν τις τιμές προς τα κάτω».
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δυνατότητα παροχής εξουσιοδότησης και υποβολής υπεύθυνης δήλωσης με ένα κλικ από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο μέσω της πύλης gov.gr που αποτελούν τα επόμενα βήματα στην διευκόλυνση των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο. Η πύλη σύνδεσης με το Δημόσιο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και σε αυτήν θα συμπεριληφθούν όλες οι ήδη υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ διαρκώς θα προστίθενται και νέες.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους έξι κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι θα αποτελέσουν εργαλείο για να αλλάξει η χώρα σελίδα.
Αυτοί, όπως ο ίδιος τους ανέλυσε είναι:
- Η ίδρυση της πλατφόρμας gov.gr, η οποία θα αποτελεί τη μοναδική πύλη πρόσβασης στο Δημόσιο από οποιαδήποτε συσκευή, είτε υπολογιστή, είτε κινητό ή τάμπλετ. Το πρότυπο που ακολουθείται είναι αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αρχή θα γίνει εντος του πρώτου εξαμήνου του 2020 με όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν ήδη ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ από την αρχή θα λειτουργήσουν και δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς και συχνά χρησιμοποιούμενες από τους πολίτες υπηρεσίες, η παροχή εξουσιοδότησης και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης.
- Η αλλαγή στην προσωπική ταυτοποίηση με τις ταυτότητες νέου τύπου. Εδώ μοντέλο θα αποτελέσει η Εσθονία. Οι νέες ταυτότητες θα είναι έγχρωμες και θα δίνουν τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής στους πολίτες. Στην κατευθυνση αυτή θα θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος αριθμός για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, αντί για τους σημερινούς αριθμούς (Αριθμός ταυτότητας, ΑΜΚΑ, κλπ). Ο αριθμός αυτός θα εκδίδεται με τη γέννηση και θα ακολουθεί τον πολίτη καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.
- Η απλοποίηση των διαδικασιών: ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας θα είναι η αρχή «μόνον άπαξ». Οπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης η απλοποίηση των διαδικασιών «αποτελεί την άλλη όψη της ψηφιοποίησης» προκειμένου να μην υπάρξει μία σύγχρονη γραφειοκρατία, η οποία θα αντικαταστήσει την παλιά. Ηδη στα υπουργεία έχει ξεκινήσει η σχετική κωδικοποίηση των υπηρεσιών και καταγράφονται οι διαδικασίες ανά υπουργείο, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο «πακέτο» απλοποιημένων διαδικασιών. Στον άξονα αυτό ήδη προχωρεί η διασύνδεση των μητρώων ΑΑΔΕ και υπουργείου εσωτερικών ώστε από την 1η Δεκεμβρόυ οι πολίτες να μη χρειάζονται να καταθέτουν οι ίδιοι ληξιαρχικά έγγραφα στις φορολογικές αρχές.
- Η πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες. Οπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός «ήδη ανοίξαμε το διάλογο για το Ultra Fast Broadband, ενώ έως τα μέσα του 2021 θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό για το φάσμα του 5G».
- Το ανθρώπινο δυναμικό και η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού, οι οποίες απαιτούνται για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπάρχει έλλειμμα κατάλληλου προσωπικού για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και για το λόγο αυτό θα υπάρξει ο ανάλογος προσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και η επιμόρφωση ανέργων και απασχολουμένων στις νέες δεξιότητες και απαιτήσεις. Για το σκοπό αυτό θα προωθηθεί και συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας. «Απο τους 400.000 νέους που έφυγαν στο εξωτερικό, πολλοί προέρχονταν από τον κλάδο της Πληροφορικής» επεσήμανε συμπληρώνοντας ότι αιτίες ήταν η απαγορευτική φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία αλλάζουν ήδη. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως σημαντικό τμήμα όσων έφυγαν θα επιστρεψει στην πατρίδα του ώστε να αποτελέσει το ανθρώπινο κεφάλαιο για την πραγματοποίηση του ψηφιακού άλματος της χώρας.
- Αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων (open data) για την ανάπτυξη. Πρόκειται για την πρώτη ύλη – σημείωσε ο Πρωθυπουργος – για τις επιχειρήσεις ώστε να «διαβάζουν» το περιβάλλον και να εντοπίζουν τις ευκαιρίες. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο σχετικός νόμος υπάρχει από το 2014 και τον είχε εισηγηθεί ο ίδιος αλλά έως τώρα δεν έχει βρει πλήρη εφαρμογή