Ένταση και συλλήψεις στα Εξάρχεια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο (Video)

Επτά συλλήψεις και δύο προσαγωγές έγιναν συνολικά από την αστυνομία από τις πολυκατοικίες στην οδό Σπύρου Τρικούπη 3-5 και Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια, ακριβώς στην κεντρική πλατεία.

Οι 6 συλλήψεις έγιναν στο δώμα της πρώτης πολυκατοικίας και η έβδομη έξω από το ίδιο κτίριο ενώ οι 2 προσαγωγές έγιναν από την πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη, όπου το drone της αστυνομίας εντόπισε ύποπτα αντικείμενα στην ταράτσα.

Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη.

Όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, με την κατάργηση του ασύλου η Αστυνομία θα μπορεί φέτος να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των 10, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους πέριξ του Πολυτεχνείου. «Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», δήλωσαν πηγές της ΕΛΑΣ.

Ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. συνέχιζαν τις πτήσεις τους, πάνω από το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές πέριξ του Πολυτεχνείου ειδικότερα, έως αργά το βράδυ.

Η μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία

Με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία ήταν περιφραγμένη από βαν της ελληνικής αστυνομίας, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 46η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Βάσει εκτιμήσεων της Αστυνομίας, ήταν περισσότεροι από 20.000 οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.

Σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, περίπου 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, τον σοσιαλισμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία για το Πολυτεχνείο, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά, καθώς ποτέ άλλοτε πολιτικός που έχει διατελέσει πρωθυπουργός δεν είχε προβεί σε αυτήν την υψηού συμβολισμού κίνηση. Παράλληλη χρονικά ήταν και η πορεία του ΚΚΕ με κατεύθυνση πάντα την αμερικάνικη πρεσβεία.