Οι Μικρασιάτες της Ελευσίνας ανοίγουν τα σπίτια τους και διηγούνται ιστορίες ξεριζωμού

Μία έμπνευση της Γιολάντας Μαρκοπούλου που πολλοί βίωσαν και το καλοκαίρι επαναλαμβάνεται για τρεις βραδιές στην Ελευσίνα.

Στην ιδιαίτερη αυτή site-specific περιπατητική παράσταση στην ιδιόμορφη γειτονιά του συνοικισμού των προσφύγων με τίτλο «Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ» πρωταγωνιστούν οι κάτοικοί του. Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών.

Περίπατος στην γειτονιά και την ιστορία των προσφύγων στην Ελευσίνα

Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές. Πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά.

Το ραντεβού δίνεται από την Πέμπτη 7/11 και για άλλες δύο μέρες, Παρασκευή 8/11 και Σάββατο 9/11 στις 19.00 με σημείο Συγκέντρωσης θεατών αλλά και έναρξη της παράστασης στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Μία παράσταση ντοκουμέντο-περφόρμανς

Η παράσταση διευρύνει το διάλογο μεταξύ ντοκουμέντου και περφόρμανς που έχει ανοίξει η ομάδα με τον τόπο και τους κατοίκους του από το 2018 και συνεχίζεται. Ενα δρώμενο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019.
Είσοδος ελεύθερη για περιορισμένο αριθμό θεατών με κράτηση θέσης τηλέφωνο κρατήσεων: 6981802544 (Δευτ- Παρασκ. 12-5μμ)

αντρας ακουμπάει σε τοίχο

INFO:

Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ  / Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου,

Συνεργασία στη Δραματουργία: Θάνος Τσακαλίδης,

Σχεδιασμός Βίντεο: Ερατώ Τζαβάρα & Γιολάντα Μαρκοπούλου,

Μουσική Σύνθεση: dorόs

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Πάρις Μέξης,

Έρευνα: Η ομάδα,

Ηθοποιοί: Θάνος Τσακαλίδης, Αθανασία Κουρκάκη

Ζωντανή Μουσική: dorόs – Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, νέυ, καβάλι), Αλέξης Νόνης (νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Σύγγελος (ούτι)

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας:
Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη

Πέμπτη 7/11, Παρασκευή 8/11 και Σάββατο 9/11 2019

Ώρα έναρξης: 19.00 Σημείο Συγκέντρωσης Θεατών & Έναρξης Παράστασης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας Ώρα συγκέντρωσης 18.30, Διεύθυνση: Λαμψάκου 13, Ελευσίνα

 

Προτεινόμενα για εσάς