«Το έγγραφο λέει ότι από τη στιγμή που δεν προσκομίζεται κάποιο νέο επιστημονικό στοιχείο, το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο πρέπει να επιμείνει στην αρχική απόφαση του για απόρριψη της αίτησης μας», λέει ο κ. Γλωσσιώτης.
«Ωστόσο η πορεία της υγείας ενός παιδιού από την Κύπρο, που βρίσκεται ήδη στην Αμερική και κάνει την θεραπεία, δείχνει ότι μπορεί να σωθεί η ζωή του Παναγιώτη» συμπληρώνει.
Ο κ. Γλωσσιώτης βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την οικογένεια του παιδιού από την Κύπρο Όπως λέει, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. «Το παιδί είναι ήδη πολύ καλύτερα και αυτό μας δείχνει ότι η θεραπεία αποδίδει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το αποδέχονται στην Ελλάδα».
Συγκεντρώθηκε 1,5 εκατ.ευρώ
Ο πατέρας του Παναγιώτη – Ραφαήλ είναι αποφασισμένος να κάνει το ταξίδι στην Αμερική και ήδη έχει τη στήριξη χιλιάδων πολιτών που τον βοηθούν οικονομικά. «Αν συνεχίσουμε να δεχόμαστε την αγάπη του κόσμου, δεν θα χρειαστούμε οικονομική βοήθεια. Μέσα σε λίγες μέρες έχει συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Με αυτό το ρυθμό θα μπορούμε σε λίγο να φύγουμε» τονίζει, προσθέτοντας ότι η θεραπεία που γίνεται στην Ελλάδα κρατάει το παιδί στη ζωή, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τεράστια. «Κάθε βράδυ μένω ξύπνιος για να του γυρίζω πλευρό την ώρα που κοιμάται. Ο Παναγιώτης – Ραφαήλ δεν μπορεί να μείνει καθιστός για περισσότερα από λίγα λεπτά, ενώ έχει και αναπνευστικά προβλήματα. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε καλά».
Απρόσμενος σύμμαχος της οικογένειας του Παναγιώτη – Ραφαήλ είναι και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα για τη θεραπεία στην Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γλωσσιώτης ετοιμάζεται να κάνει τη δεύτερη και τελευταία ένσταση. «Το υπουργείο Υγείας μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει να πάρει μια καλύτερη τιμή από το νοσοκομείο. Το κόστος, το οποίο θα κυμανθεί από 3,5 εκ. έως 4,5 εκ. ευρώ είναι μεγάλο, όση βοήθεια κι αν μας δώσει ο κόσμος».
Τι είχε πει το υπουργείο
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (15/10) το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το ΑΥΣ έλαβε γνωματεύσεις από τους πλέον έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, έθεσε το θέμα σε διεθνές συνέδριο, ερεύνησε τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δε συνηγορούν υπέρ της συνδυαστικής χορήγησης των δύο θεραπειών.
«Συνεπώς, ακολουθούμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου και τις γνωματεύσεις των κορυφαίων ιατρών. Το ζήτημα είναι επιστημονικό, όχι οικονομικό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το ΑΥΣ έχει εγκρίνει και θεραπείες που φτάνουν τα 5 εκ. ευρώ, όταν οι επιστήμονες έτσι έκριναν», υπογράμμισε το υπουργείο Υγείας και κατέληξε ότι: «Σεβόμαστε απόλυτα την αγωνία της οικογένειας, αλλά επίσης διαβεβαιώνουμε ότι έχει γίνει και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, σε επιστημονικό επίπεδο, για να βοηθηθεί ο μικρός».